NEWS

Budućnost poljoprivrede leži u zelenoj tranziciji i održivom razvoju

image003-1
25.01.2024. 12:17; ; Početna / Gospodarstvo / Budućnost poljoprivrede leži u zelenoj tranziciji i održivom razvoju

Dragocjena znanja o “zelenoj tranziciji” i iskorištavanju poljoprivredne biomase usvojili su poljoprivrednici tijekom trajanja projekta INNOVAOLIVA, koji je proveden u razdoblju od studenog 2022. do siječnja 2024., pa je povodom njegovog uspješnog okončanja 23. siječnja u Centru za manifestacije i kulturu Novigrad (CMIK) održana završna konferencija projekta.

Riječ je o projektu u kojem su sudjelovali istarski LAG-ovi LAG Sjeverna Istra, LAG Središnja Istra, LAG Istočna Istra, LAG Južna Istra te dalmatinski LAG Mareta. Proveden je u okviru Pod-mjere 19.3.2. iz Programa Ruralnog razvoja Republike Hrvatske 2014.-2020. u kojeg su uključili zainteresiranu javnost sa svojeg područja, mahom predstavnike lokalnih OPG-ova, udruga poljoprivrednika i poljoprivrednih zadruga. Tijekom završne konferencije okupljenima su se obratili Anteo Milos, predsjednik LAG-a Sjeverna Istra, Iva Juranović, voditeljica LAG-a Sjeverna Istra, Mario Vukelić, projektni menadžer Znanstveno tehnologijskog parka sveučilišta u Rijeci – STEP RI d.o.o te Sanja Rukavina, voditeljica LAG-a Mareta, koji su sudionicima predstavili provedene aktivnosti te ostvarene rezultate projekta.

– Vjerujem da je tema resursne učinkovitosti i zelene tranzicije nešto s čime se svi susrećemo u našem svakodnevnom radu. To se odnosi kako na javni sektor, tako i na poduzetnike i poljoprivrednike u privatnom sektoru, budući da se od svih nas traži prilagodba  novom modelu kružnog gospodarstva. Kružno gospodarstvo se često povezuje  s recikliranjem otpada, to je tema o kojoj svi slušamo već godinama, međutim činjenica jest da ono obuhvaća mnogo širu dimenziju. Pretvorba dosadašnjeg otpada, zelenog ili bilo kojeg drugog, u novu sirovinu, otvara potencijalna rješenja kroničnog pomanjkanja materijala i energenta na tržištu. Za postizanje tog cilja potrebna je otvorenost prema inovacijama, a to je moguće jedino uz edukaciju. Stoga su informiranje i edukacija javnosti u srži ovog projekta.

Projektom smo željeli da naši lokalni ljudi upoznaju sve aktualne trendove u zbrinjavanju ostataka poljoprivredne proizvodnje, posebice ostataka iz maslinarstva a u prvom redu komine, čije nepropisno odlaganje predstavlja veliko opterećenje za okoliš. Primjenom novih mogućnosti prerade komine postižemo ne samo rasterećenje okoliša, već ona otvara i nove ekonomske benefite za poljoprivrednike uključene u takvu vrstu kružnog gospodarstva – istaknuo je Anteo Milos dodajući da je zato dobro što su se udružili svi LAG-ovi ovdje u Istri, s obzirom da je Istra uz Dalmaciju područje gdje se maslinarstvo najintenzivnije provodi, te biomasa iz tog segmenta najistaknutija u ovoj priči.

STEP RI d.o.o.- Znanstveno tehnologijski park Sveučilišta u Rijeci je u projektu sudjelovao održavanjem programa edukacije Inovacija poslovnih modela u poljoprivredi, u kojemu su sudjelovali poljoprivrednici sa područja Istarske i Zadarske županije. Na tragu edukacije je izrađen i priručnik Inovacija poslovnih modela u poljoprivredi kako bi sadržaji edukacije bili dostupni i široj javnosti, objavom priručnika na mrežnim stranicama LAG-ova. Poslovni model obuhvaća način na koji poduzetnik stvara svoje proizvode i usluge, kako ih isporučuje svojim kupcima i naplaćuje – to bi bila školska definicija poslovnog modela,  rekao je Mario Vukelić.  Pojasnio je da se uz poslovni model priča vrti i oko toga kako poljoprivredno gospodarstvo utječe na društvo i okoliš, kako integriranje novih tehnologija utječe na promjenu poslovnog modela te kako započeti put prema kružnom gospodarstvu na način da ta priča bude u konačnici ekonomski isplativa za poljoprivrednike. STEP RI d.o.o. je potporna organizacija osnovana od strane Sveučilišta u Rijeci kojoj je primarna misija učiniti riječko sveučilište što poduzetnijim.

– Potičemo suradnju akademske zajednice i industrije, ali radimo i s malim poduzetnicima, startupovima i velikim kompanijama. Ovom prilikom bilo nam je iznimno drago raditi s poljoprivrednicima s područja Istre i Zadarske županije.

Vrijednost projekta INNOVAOLIVA iznosi 56.143,34 eura te je njegov nositelj bio LAG Sjeverna Istra. Uključio je oko 80 sudionika iz redova poljoprivrednika iz Istre i Dalmacije koji su kroz sudjelovanje u aktivnostima edukacija i studijskih putovanja imali prilike steći nova znanja i iskustva. Aktivnosti projekta su obuhvatile programe edukacije: Inovacija poslovnih modela u poljoprivrediBrendiranje i marketing poljoprivrednih proizvoda i usluga, te studijska putovanja s ciljem upoznavanja primjera dobre prakse u domeni zelene tranzicije u poljoprivredi i valorizacije biomase.

Projektom smo još jednom pokazali da LAG-ovi prate potrebe na terenu. Uključivanjem zainteresirane javnosti u projektne aktivnosti, sudionici su upoznali praktične primjere zelene tranzicije i kružnog bio-gospodarstva u poljoprivredi. Na tragu činjenice da su u novom programskom razdoblju ove teme zastupljene  u okviru svih fondova i programa Europske unije, te su unutar njih svojevrsni prioriteti ulaganja, vjerujemo da će sudionici projekta moći primijeniti stečena znanja u provedbi novih projekata i ulaganja u okviru svojeg poslovanja. Sigurni smo da će takva zelena ulaganja svakako doprinijeti povećanju kvalitete života na našem području – rekla je Iva Juranović, voditeljica LAG-a „Sjeverna Istra“.

 

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email