Budući hotel Pical u Poreču imat će pozitivan utjecaj na lokalnu ekonomiju i društvo

Pical_2
22.03.2024. 20:08; ; Početna / Gospodarstvo / Budući hotel Pical u Poreču imat će pozitivan utjecaj na lokalnu ekonomiju i društvo

Valamar je u gradskoj vijećnici Grada Poreča-Parenzo organizirao predstavljanje investicije Pical, najvećeg pojedinačnog ulaganja u turizam u Hrvatskoj vrijednog 139 milijuna eura, koje će osigurati cjelogodišnji turizam najviše kvalitete, sadržaje otvorene široj javnosti, 600 novih radnih mjesta i doprinos lokalnoj zajednici, odnosno poboljšati kvalitetu života stanovnika Poreča.

600 novih radnih mjesta i oko 4 milijuna eura svake godine u proračun Grada Poreča-Parenzo 

Završetak radova predviđen je krajem 2025. godine, a pretprodaja, zapošljavanje i edukacija djelatnika započet će već ove godine. Hotel Pical nudit će oko 600 stalnih radnih mjesta visoke vrijednosti s ciljem zapošljavanja lokalnih djelatnika s prebivalištem u gradu Poreču, čime će se pozitivno utjecati na lokalnu ekonomiju. Procjena je da će, kroz poreze i davanja vezana uz hotel Pical, Valamar godišnje u proračune uplaćivati oko 19 milijuna eura, od čega oko 4 milijuna eura svake godine u proračun Grada Poreča-Parenzo.

„Izgradnja hotela Pical imat će pozitivan utjecaj na lokalnu ekonomiju i društvo. Procjenjujemo da će iz poslovanja hotel Pical uplaćivati oko 4 milijuna eura svake godine u proračun Grada Poreča. Takva značajna financijska sredstva mogu pomoći Gradu riješiti neka od važnih potreba građana, poput poboljšanja uvjeta rada u školama, vrtićima ili sportskim klubovima. Valamar Riviera i Grad Poreč već dugi niz godina surađuju na projektima poboljšanja k  valitete života naših sugrađana i siguran sam da će uređenje zone Pical biti primjer dobre prakse održivog razvoja turizma.“, izjavio je Željko Kukurin, predsjednik Uprave Valamara.

Sadržaji otvoreni široj javnosti i suradnja sa Sportskom zajednicom Grada Poreča 

Hotel Pical imat će 5* i radit će tijekom cijele godine, uz obilje raznovrsnih sadržaja za različite oblike odmora što će povećati kvalitetu porečkog turizma i života lokalnog stanovništva. Plaža Pical, svi sportski i zabavni sadržaji, unutarnji bazen, šetnice i ostali rekreacijski sadržaji bit će otvoreni široj javnosti, odnosno moći će ih koristiti gosti, posjetitelji i lokalno stanovništvo. Valamar je također potvrdio nastavak suradnje sa Sportskom zajednicom Grada Poreča za cjelogodišnje korištenje 25-metarskog unutarnjeg bazena, kao i vanjskog bazena u hotelu Pical kao doprinos kvaliteti treninga djece, sportaša i promociji sporta u lokalnoj zajednici.

„Pozdravljamo nastavak ove investicije koja će pomoći da Poreč ostvari cjelogodišnji turizam. Vjerujem da će i kongresni centar budućeg Picala pridonijeti ugošćivanju raznih kongresa tijekom cijele godine, jer se već sada etabliramo i u sferi sajmova, kao i brojnih sportskih natjecanja, čime je popunjenost naše dvorane Žatika gotovo cjelogodišnja. Poreč će prvi put dobiti i veliki unutarnji sportski bazen koji će biti otvoren cijele godine, što predstavlja posebnu vrijednost za porečke sportaše i rekreativce, građane. Dodatno, cijela će zona biti okružena rekreacijskom stazom te brojnim šetnicama i javnim sadržajima, otvorena i dostupna za sve Porečane i sve naše goste, kao jedna od omiljenih rekreativnih zona u našem gradu.“, izjavio je Loris Peršurić, gradonačelnik Grada Poreča.

Produljenje sezone i pozitivan utjecaj na lokalnu ekonomiju

 Zona Pical postat će najatraktivnija turistička zona u Hrvatskoj koja će imati i jedan od najboljih kongresnih centara s multifunkcionalnom dvoranom kapaciteta do 1.200 sudionika te najveću igraonicu za djecu u Istri „Maro World“. U Picalu se očekuje cjelogodišnji boravak od 1.500 do 2.000 gostiju dnevno i to onih s visokom platežnom moći, čime se pozitivno utječe i na potrošnju izvan hotela, koja je procijenjena na razini od oko 15 milijuna eura godišnje.

Valamar je u 2023. godini proširio suradnju s Gradom Porečom-Parenzo upravo u zoni Pical izgradnjom vrtića, što je osiguralo dodatna mjesta za djecu porečkih obitelji. Već dugi niz godina Valamar na Picalu podržava rad Društva „Naša djeca“ u organizaciji Dječjeg ljetnog kampa, gdje djeca iz Poreča i okolice provode ljeto u igri i učenju novih vještina. Izgradnjom hotela Pical omogućit će se dodatno uređenje plaža te javne turističke infrastrukture koja će povećati kvalitetu boravka gostiju i biti na raspolaganju građanima Poreča.

Valamar će omogućiti sportskim klubovima i građanima Poreča korištenje bazena u novoj zoni Pical

Porečki hotel Pical postaje resort s pet zvjezdica i jedan od najvećih kongresnih centara u Hrvatskoj

Hotel Pinea na Picalu najveći projekt u hrvatskom turizmu – natkriveni bazen, 500 novih CJELOGODIŠNJIH radnih mjesta….

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email