NEWS
HALF MARATON S

Bruxelles ipak traži putovnice za Hrvate

31.10.2006. 00:00; ; Početna / Novosti / Svakodnevnica / Bruxelles ipak traži putovnice za Hrvate

Europska komisija upozorila je Sloveniju da bilateralnim sporazumom o prelasku hrvatsko-slovenske granice samo s osobnom iskaznicom krši schengenski pravni red, prenose jučer slovenski mediji, pozivajući se na izvore u Bruxellesu, tvrdeći da Bruxelles poziva slovenske vlasti da promijene tu »pogrešnu« praksu.

Prema istim izvorima, Slovenija mora Hrvatskoj objasniti novonastalu situaciju i poduzeti odgovarajuće korake kako bi državljani trećih zemalja, dakle i Hrvatske, vanjsku granicu Europske unije prelazili samo i isključivo s putovnicama, kako je to predviđeno schengenskim režimom.

Iz Bruxellesa poručuju Ljubljani da je imala dovoljno vremena da pokuša urediti to pitanje tijekom pregovora o schengenskom zakoniku, no nakon što je 13. listopada zakonik stupio na snagu, prekasno je za bilo kakva odstupanja od dogovorenog režima, tvrde iz Europske komisije. Ako Slovenija želi poštivati europski pravni red, nema više nikakve mogućnosti hrvatskim državljanima dopuštati prelazak državne granice samo s osobnom iskaznicom.


Od jučer schengenski režim

Europska komisija došla je do takvog zaključka tijekom provjere slovenske pripremljenosti na provedbu schengenskog zakonika, i Slovenija na upozorenje iz Bruxellesa o kršenju schengenskog zakonika mora odgovoriti.

Schengenski režim predviđa potpuno uklanjanje graničnih barijera između zemalja članica unutar Unije, dok se zaoštrava režim na vanjskim granicama Unije. Hrvatska granica prema Sloveniji i Mađarskoj postala je vanjska granica Unije nakon ulaska te dvije zemlje u EU 2004. godine.

Schengenski režim, koji je jučer stupio na snagu, zahtijeva putovnice i strogu kontrolu ulaska u Europsku uniju za sve državljane trećih zemalja, dok sadašnje stanje omogućava prelazak granice bez putovnica, samo s osobnom iskaznicom, temeljem hrvatsko-slovenskog sporazuma iz 1997. Samo s osobnom iskaznicom hrvatski građani mogu prelaziti mađarsku i talijansku granicu – koja je do jučer bila i schengenska – zbog čega naročito iznenađuje najnovija vijest o navodnom zahtjevu Bruxellesa da ukine mogućnost prelaska granice za hrvatske državljane samo s osobnom iskaznicom.


Dodatna napetost

Doduše, slovenska je strana po stupanju na snagu schengenskog zakonika izvijestila da je zadržala režim prelaska granice samo s osobnom iskaznicom, na temelju bilateralnog sporazuma, ali je i jasno dala do znanja da nije sigurno da će tako i ostati. Iz slovenskog MUP-a tada su objasnili da intenzivno traže rješenje koje neće biti u suprotnosti sa schengenskim režimom i sadašnjim stanjem. U tom trenutku Slovenija je još čekala očitovanje Bruxellesa.

Službeni komentar hrvatske strane jučer nismo uspjeli dobiti, osim da u tom trenutku nisu imali nikakvih novih informacija, no hrvatska diplomacija još se uvijek nada da će se režim meke granice sa Slovenijom održati unatoč stupanju na snagu schengenskog pravilnika, smatrajući da je to u interesu obje strane. Uvođenje putovnica, nema sumnje, dodatno će narušiti ionako napete hrvatsko-slovenske odnose.

Denis Romac, Glas Istre

Po propusnice u Sloveniju

Ako ipak budu uvedene obavezne putovnice, hrvatskim građanima će prilikom svakog prelaska granice slovenski granični policajci u putovnicu utisnuti žig kako bi se mogao kontrolirati njihov boravak na prostoru EU-a, a slovenskim će policajcima putnici morati objasniti i kamo idu, za što će morati imati i dovoljno novca, dok će u protivnom biti vraćani natrag u Hrvatsku. U tom slučaju, putovnice ne bi morali imati samo građani iz pograničnih područja, za koje i dalje vrijedi Sporazum o malograničnom prometu i suradnji, koji bi i dalje granicu mogli prelaziti samo s malograničnim propusnicama, po koje će ubuduće morati u Sloveniju. Slovenske vlasti zasad pokušavaju naći izlaz iz ove situacije, kako se dosadašnji režim prelaska granice za hrvatske građene ne bi mijenjao.

Print Friendly, PDF & Email