NEWS
Best of Poreč

Brudete spremalo šest ekipa

evel3302895
18.09.2016. 00:52; ; Početna / Novosti / Okolne općine / Brudete spremalo šest ekipa

Funtanjanska riva u subotu je bila pretijesna da bi primila sve znatiželjnike, koji su se spustili do mora da bi kušali brudete šest natjecateljskih ekipa koje su se natjecale u pripremi grancipora, gracipovera ili na funtanjanksi grmali. Lokalna Turistička zajednica i općina Funtana uložili su puno truda da fešta uspije i doista ona je uspjela zahvaljujući natjecateljima koji su stigli iz cijele Istre, a to znači iz svih morskih krajeva od Savudrije pa do Pule (istočnu obalu još nisu osvojili).

Čak 150 kilograma

Do 16 sati grmali i sipe kuhali su članovi šest ekipa i nakon što je prvoklasna (profesionalno gledajući) komisija isprobala sve obrađene čupine ili brudete proglasila je pobjednika ovogodišnjeg četvrtog izdanja ekipa iz Vrsara. Dobro su, ili bolje reći odlično kuhali amateri iz Savudrije, Poreča, Pule i Rovinja, bilo je tu ribara, kapetana duge plovidbe, pjevača, umjetnika, radnika i po koji novinar. Pod šatorom fešta je nastavljena do kasno navečer, već nakon što je žiri procijenio šuge od grmali dobar dio hrane je nestalo, lonci su se ispraznili, jelo se i pilo uz veliko zadovoljstvo svih. Fešta od grmali je jedna od najoriginalnijih manifestacija u Istri, održava se svake godine u isto vrijeme, sredinom rujna i, čudno, ali istinito, Funtanjani su uspjeli pokupiti na jednom mjestu čak 150 kilograma lijepih grancipovera ili grmali, neki su bili pravi raritet. Doznali su da većina grmali dolazi iz Savudrije i Novigrada, Rovinježi su nam priznali da ih više ne love jer ih naprosto nema, šteta.

Kuhari amateri

Ostaje u svakom slučaju tradicija, grmali su bili jelo siromaha, ribara i težaka, danas predstavljaju deliciju koju još nismo dovoljno vrednovali iako predsjednik žirija Drago Orlić, koji je uz suradnike, ocijenio rad kuhara amatera puno radio da bi grmali dobili u važnost, kulinarsku. Fešta je uspjela i zahvaljujući dobroj muzici, podsjetit ćemo na izvrsne Baredinosauruse, ekipu od desetak muzičara koji uživaju u svom poslu, sviraju posvuda u Istri i mame aplauze, dobri su, pravi zaljubljenici u muziku.

(E. VELAN, Glas Istre)

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email
Ljeto u Funtani