Brošura namijenjena građanima za usporavanje klimatskih promjena

04.06.2007. 00:00; ; Početna / Lifestyle / Ekologija / Brošura namijenjena građanima za usporavanje klimatskih promjena
2027721614d5d.jpg

Istaknuto je da učinkovitom upotrebom energije i mudrim potrošačkim izborom svaki građanin može smanjiti svoje osobne emisije stakleničkih plinova za oko 20 posto, odnosno za jednu tonu godišnje.

Hrvatski građanin u prosjeku proizvede oko šest tona CO2 godišnje. Individualne emisije građana u stanovanju predstavljaju oko 30 posto ukupnih emisija koje Hrvatska ispušta u atmosferu, a emisije koje su posljedica putničkog i cestovnog prijevoza doprinose ukupnim emisijama s nešto manje od 50 posto.

Brošura je zamišljena kao vodič za akciju protiv klimatskih promjena s konkretnim uputama kako koristiti manje energije, štiti okoliš, a u isto vrijeme štedjeti novac. U brošuri je i upitnik koji omogućuje građanima da približno izračunaju moguće smanjenje emisije CO2 na osnovu svog individualnog odgovornog ponašanja.

Sutra će u dnevne novine biti umetnuto 540.000 tih brošura, dok će još gotovo 60.000 biti podijeljeno na informativnim štandovima gradova i županija uključenih u projekt.

Riječ je o projektu poticanja energetske učinkovitosti u Hrvatskoj, koji zajednički provode Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP), Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i ministarstva zaštite okoliša i gospodarstva.

Brošuru su predstavili direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinko Mladineo, državni tajnik za zaštitu okoliša u Ministarstvu zaštite okoliša prostornog uređenja i graditeljstva Nikola Ružinski, pomoćnik ministra za energetiku i rudarstvo u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva Željko Tomšić, te stalni predstavnik UNDP-a u Hrvatskoj Yuri Afanasiev.

(HINA)

Print Friendly, PDF & Email