NEWS

Brojni posjetitelji na prvom Sunčanom info danu Grada Poreča na temu „Kako do vlastite sunčane elektrane?“

info_dan_2
10.02.2023. 20:17; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Brojni posjetitelji na prvom Sunčanom info danu Grada Poreča na temu „Kako do vlastite sunčane elektrane?“

Veliki interes vladao je među poduzetnicima, obrtnicima i građanima koji su jučer sudjelovali na prvom Sunčanom info danu Grada Poreča na temu „Kako do vlastite sunčane elektrane?“ u organizaciji Grada Poreča-Parenzo, Sunčanog ureda i  Zelene energetske zadruge održanom u Obrtničkom domu.

Posjetitelji su na info štandu mogli dobiti odgovore na postavljena pitanja vezano uz sunčane elektrane, dok su u popodnevnim satima bile organizirane dvije informativno edukativne radionice. – jedna namijenjena obrtnicima, poduzetnicima, tvrtkama i obiteljskim gospodarstvenicima, druga bila građanima.

Informativno edukativne radionice vodili su stručnjaci u području korištenja sunčeve energije iz Zelene energetske zadruge, s ciljem davanja osnovnih informacija vezano uz mogućnost korištenja energije sunca kroz vlastitu sunčanu elektranu. Obje radionice su protekle u iznimno interaktivnom tonu, te su posjetiteljima dale odgovore na mnogobrojna postavljena pitanja: Što je solarna elektrana i kako radi? Koji su dokumenti i koraci potrebni za instalaciju solarne elektrane i otkuda krenuti? Koji preduvjeti moraju biti zadovoljeni da bi netko mogao instalirati vlastitu solarnu elektranu? Kako odrediti potrebnu snagu elektrane? Koja nacionalna tijela i institucije objavljuju natječaje za sufinanciranje solarnih elektrana?

– Odlična posjećenost kako samog info štanda tako i informativno edukativnih radionica od strane, te pozitivni osvrti svih sudionika dodatno su naglasili motiviranost, ali istovremeno upozorili na činjenicu prijeke potrebe uspostave tehničke podrške od gradova i općina za građane, kada se radi o pitanju postupka postavljanja vlastite sunčane elektrane. Grad Poreč-Parenzo ovu je potrebu prepoznao, te uspostavom Sunčanog ureda svojim građanima omogućio još jedan u nizu ”zelenih” nadstandarda, rekla je dr.sc. Gordana Lalić, direktorica gradskog poduzeća Parentium d.o.o., a koje ima ulogu koordinatora u provedbi ovog projekta.

Ovaj info dan tek je prvi u nizu sličnih događanja, koje će voditi Sunčani ured iz Poreča, kako bi svojim građanima osigurao besplatnu podršku i pomoć u realizaciji sunčanih elektrana, pogotovo u vremenima kada cijene energenata kontinuirano rastu.

Sunčani ured nalazi se na adresi Pionirska 1, drugi kat. Radno vrijeme ureda za stranke je ponedjeljkom, srijedom i petkom od 08:00 do 11:00 sati, te utorkom od 12:00 do 15:00 sati, uz prethodnu obaveznu rezervaciju termina dolaska u ured putem adrese elektroničke pošte: [email protected]

Uspostava ”Sunčanog ureda Grada Poreča-Parenzo” predstavlja jednu od aktivnosti u sklopu provedbe projekta Balkan solar roofs, a koji je financiran u okviru Europske klimatske inicijative (EUKI) njemačkog Saveznog ministarstva za ekonomska pitanja i klimatske mjere (BMWK). Grad Poreč-Parenzo projekt provodi u suradnji s međunarodnim udruženjem Energy Cities, REIC Sarajevo, te Gradom Mostarom(BiH) i Gradom Kragujevcem (SRB).

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email