NEWS

Brojni Porečani i gosti uživali u bogatom programu ususret Uskrsu

Uskrs u Porecu (11)
30.03.2024. 18:31; ; Početna / Slider / Brojni Porečani i gosti uživali u bogatom programu ususret Uskrsu

Bogat program povodom Uskršnjih blagdana okupio je na Veliku subotu u Poreču veliki broj domaćih ljudi, ali i gostiju. Poreč je, kao i inače, i ove godine među najposjećenijim destinacijama u Hrvatskoj tijekom Uskrsa. 

Trg slobode dočekao je Veliku subotu bogato dekoriran maslinovim grančicama, pisanicama, cvijećem i zečićima, a zrakom se širio miris slastica. Vrijedni mentori i učenici TUŠ Antona Štifanića iz Poreča organizirali su Slatko jutro gdje su brojni posjetitelji besplatno degustirali tradicionalne istarske slastice – pince, fritule, jajarice, povetice, uz neizostavne čokoladne fontane.

“To je našim učenicima posebno draga manifestacija jer omogućuje da kroz praktičan rad steknu nove vještine, pokažu svojim roditeljima, prijateljima, poznanicima i svim posjetiteljima što su naučili tijekom svog školovanja.” , kaže ravnateljica škole Tatjana Gulić Pisarević.

Učenici su pod vodstvom marljivih stručnih učitelja pripremili više od 5000 fritula, 500 mini pinca, 70 komada velikih pinca, orahnjača i povetica. Također pincu, koja je istarska tradicionalna uskrsna slastica, ponuđena je na jedan novi moderan način – narezana u čašici na kockice s kremom od vanilije. U ponudi su bile i fritule napravljene od bezglutenskog brašna te 300 ofarbanih jaja, simbol Uskrsa za naše posjetitelje.

Istovremeno, najmlađi su mogli isprobati oslikavanje lica (face painting), izraziti se kroz kreativnu uskrsnu radionicu. Ove godine, u osmišljavanje programa uključili su se i članovi Udruge Capybara iz Poreča koji su vodili radionicu farbanja jaja s prirodnim materijalima te zabavne igre s jajima kao što su pičenje jaja i natjecanje u tucanju jajima. Za one malo starije bili su tu i stol za društvene igre te igra koja iz godine u godinu postaje sve popularnija, a idealna je zabava za cijelu obitelj – cornhole. Na trg je, na opće oduševljenje najmlađih, doskakutao i veseli zeko koji je djeci, i onima koji se tako osjećaju, dijelio čokoladna jaja i slatkiše.  Preko 350 pisanica koje su pripremili vrijedni roditelji RK Poreča, podijelili su igrači, a mnogi građani kući su otišli s ulaznicama za utakmicu i svi se jako dobro zabavili, dok je Udruga SOS Šape skupljala vrijedne donacije za pomoć životinjama.

Tijekom cijelog produženog vikenda na Trgu je organiziran i Sajam tradicionalnih istarskih proizvoda, na kojem svoje proizvode izlaže 15-ak štandova koji nude tipične Istarske proizvode.

“Zahvaljujemo školi koja se ponovno jako potrudila da nam svojim slasticama uljepša ove blagdane. Hvala svima danas na velikom odazivu i odličnom provodu – trg je bio krcat, odlična atmosfera, podjela slastica, igre za djecu, tucanje jaja, zeko i puno zabave…Zato hvala svima uključenima koji su nam obogatili program i uljepšali, posebno najmlađima, današnji dan.”, rekao je gradonačelnik Poreča Loris Peršurić.

Na sam Uskrs na Trgu Slobode poslužit će se, sada već tradicionalni, besplatni domjenak za građane i porečke goste –fritaja sa šparugama i špaletom uz čašu vina te obojene pisanice, s početkom u 10 sati, uz glazbenu pratnju Big Banda iz Pule.  

‘Na području naše turističke zajednice za vrijeme blagdana otvoreno je 20-ak hotela, te očekujemo realizaciju cca 50 tisuća noćenja. Što se tiče strukture gostiju po nacionalnosti najbrojniji će biti Nijemci, Talijani, Slovenci te Hrvati.”, kaže direktor TZ Poreč Nenad Velenik.

Uskrs u Poreču organiziraju Turistička zajednica Grada Poreča, Grad Poreč-Parenzo i TUŠ Antona Štifanića Poreč.

 

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email