NEWS
LUTRIJA T

Broj novorođenčadi u Poreču narastao za 10 posto, Grad kroz brojne mjere nastavlja ulagati u djecu

Nataša Musizza i Loris Peršurić
05.02.2019. 19:28; ; Početna / Novosti / Iz Grada Poreča / Broj novorođenčadi u Poreču narastao za 10 posto, Grad kroz brojne mjere nastavlja ulagati u djecu

Grad Poreč-Parenzo je u prošloj godini podijelio 178 potpora za novorođenčad, čak 17 više nego u 2017. godini, za što je iz gradskog proračuna isplaćeno 267.000 kuna, odnosno 1.500 kuna po djetetu. Iako još nisu poznati službeni podaci o točnom broju novorođene djece na području Grada Poreča-Parenzo u 2018. godini, već i sami podaci o isplaćenim potporama govore o porastu od 10 posto više nego u 2017. godini, što je vrlo dobar pokazatelj.

Inače, sve veći broj novo rođene djece, ali i priljev stanovništva u Poreč utječu na to da potreba za smještajem djece u vrtiće raste iz dana u dan, pa su otvaranje novih takvih ustanova, kao one nedavno u Velom Maju, te lani nove jasličke skupine u dječjem vrtiću Radost, ali i planiranje u drugim prigradskim naseljima, itekako dobro prihvaćene, istaknule su ravnateljice porečkih gradskih vrtića u razgovoru s gradonačelnikom Lorisom Peršurićem prilikom njegova današnjeg obilaska ovih predškolskih ustanova.

-Pokazalo se da je potreba za smještajem djece, pogotovo jasličke dobi, svaki dan sve veća. Kod nas se roditelji svakodnevno informiraju o mogućnostima upisa i pitaju kada će biti raspisani upisi. Veliki korak učinjen je novootvorenim dječjim vrtićem u Velom Maju u koji su primljena djeca koja su imala potrebu i rođena su do kraja 2018. godine, kaže Divna Radola, ravnateljica gradskog dječjeg vrtića Radost. Ova ustanova trenutno broji 315 djece u 19 skupina, a u ovu brojku su ubrojena samo djeca sa područja Grada Poreča-Parenzo, vrtića Radost I i II, te Baderna, ne računajući njihove područne odjele u susjednim općinama.

Inače, broj djece u svim porečkim dječjim vrtićima, gradskim i privatnim, iznosi 670 djece.

Ravnateljica talijanskog dječjeg vrtića Paperino, Nataša Musizza, vrlo je zadovoljna njihovim novootvorenim područnim odjelom u Velom Maju koji prima dvije jasličke skupine djece, a kako kaže, rade prema potrebama građana, gdje za jaslice trenutno vlada najveći interes, ali i postoji mogućnost za prenamjenom u vrtiće.

 – U našem poslu nema krutosti, moraš se prilagoditi potrebama ljudi, trenutno imamo najveću potrebu za upisom u jaslice,pa smo u Velom Maju otvorili jaslice, ali uvijek imamo mogućnost te prostore prenamijeniti u vrtić, ovisno o potrebi, kaže Musizza, čiji vrtić trenutno broji stotinjak djece u glavnom i područnim odjelima (Varvari i Veli Maj) na području Grada Poreča-Parenzo. Dodaje kako su upravo ovi vrtići u manjim ili prigradskim naseljima najbolji za prilagodbu djece.

– Ovdje se stvara bliskost, obiteljska atmosfera, i to je za djecu najbolje, jedan nadstandard, jer pruža djeci okruženje kakvo trebaju, kaže Musizza. U porečkim vrtićima su trenutno upisana sva djeca koja su prilikom upisa zadovoljila uvjete primanja u vrtić, a tijekom godine, ukoliko se pruže mogućnosti i djeca zadovolje uvjete, moguća su dodatna primanja djece u vrtiće.

Gradonačelnik Peršurić dodaje kako će Grad Poreč-Parenzo idući tjedan raspisati natječaj za izvođenje radova u Dračevcu, gdje će se postojeća javna građevina rekonstruirati u područni odjel talijanskog dječjeg vrtića Paperino za dvije skupine djece, za što je dobiveno 80 postotno sufinanciranje iz Programa ruralnog razvoja RH 2014-2020.godine. Riječ je područnom odjelu talijanskog dječjeg vrtića Paperino, dok se hrvatski vrtić priprema u Žbandaju.

– Radimo i projektnu dokumentaciju za vrtić u Žbandaju za što smo dobili sredstva Ministarstva demografije, socijalne politike i mladih, a i samu izgradnju ćemo prijaviti na njihove natječaje, jer moramo biti spremni sa dokumentacijom kako bismo se mogli prijavljivati na natječaje, kaže Peršurić.

Grad Poreč-Parenzo, provodi brojne mjere kojima nastoji zadržati visoki standard i pomaže mladim obiteljima da ostanu na ovom području. To je između ostalog, sufinanciranje smještaja u vrtićima, te produženog boravka u školama, koji je besplatan za djecu iz socijalno ugroženih obitelji. Za vrtiće je u 2019. planirano izdvojiti 22 milijuna kuna, uz navedene vrtiće u Velom Maju i Dračevcu, u pripremi je projekt produženog radnog vremena u jednom od gradskih vrtića, u vrtićima se u cijelosti financiraju troškovi za 7 asistenata djeci s posebnim potrebama. Također, Grad sufinancira ili financira nabavu udžbenika i ostale opreme za školu za ranjive skupine (za 100-tinjak učenika), besplatnu marendu za oko 30 djece u socijalnoj potrebi, sufinancira produženi boravak u svim osnovnim školama za oko 230 učenika, su/financira troškove za 11 asistenata učenicima s teškoćama u osnovnim školama. Također, sufinanciraju se troškovi prijevoza učenicima srednjih škola (za 150 učenika) koji se školuju u srednjim školama u Poreču i susjednim gradovima (Buje, Pazin, Rovinj, Pula), stipendira se 100 učenika i studenata godišnje. Grad sa gotovo 450.000 kuna sufinancira dodatne programe u srednjim školama (fakultativni programi, međunarodna suradnja i međunarodna natjecanja, strukovna natjecanja, dani otvorene nastave, plaće profesora talijanskog…), ulaže se u opremu i uređenje dječjih igrališta, bračna savjetovališta, hranu za dojenčad u socijalno osjetljivim obiteljima, rane intervencije za djecu s neurorizicima, radionice i igraonice u dječjoj knjižnici.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email