NEWS

Brodska linija Rovinj – Poreč – Novigrad – Umag pala u zaborav

26.07.2006. 00:00; ; Početna / Gospodarstvo / Brodska linija Rovinj – Poreč – Novigrad – Umag pala u zaborav

 Zapadnom obalom Istre od početka travnja do kraja listopada plovila bi dva brza, komforna putnička broda, kapaciteta najmanje 100 putnika. Rovinj i Umag dnevno bi bili povezani trima povratnim brodskim linijama. Inicijativa još treba dobiti suglasnost ministra mora, turizma, prometa i razvitka, nakon čega će Poglavarstvo objaviti natječaj za odabir najpovoljnijeg brodara, s kojim će se sklopiti ugovor na pet godina.

Po riječima Vladimira Bankovića, pomoćnika županijske pročelnice za promet, pomorstvo i veze, linija bi se trebala zasnivati na komercijalnoj osnovi i biti posve rentabilna ako bi prosječna popunjenost u 214 dana iznosila 30 posto.

Ova je vijest objavljena na stranicama našeg lista u rujnu 2004., a brodska linija koja bi povezivala istarske gradove trebala je »proraditi« u travnju 2005., što se nikad nije dogodilo.

Jučer smo stoga upitali županijskog pročelnika Zidarića zašto se odustalo od linije Rovinj – Poreč – Novigrad – Umag. – Na javni se natječaj tada javio jedan zainteresirani koncesionar, ali je zahtijevao subvencioniranje te linije, što Županija nije mogla prihvatiti. Naime, tu smo liniju zamislili kao komercijalnu, dok je brodar smatrao da će mu troškovi njenog održavanja biti preveliki u odnosu na broj putnika, rekao je Zidarić.

B. Žižović, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email