Brod će se vjerojatno dotegliti u istarsku luku – gašenje kasnilo zbog županijskog stožera

09.02.2008. 00:00; ; Početna / Lifestyle / Ekologija / Brod će se vjerojatno dotegliti u istarsku luku – gašenje kasnilo zbog županijskog stožera
773normal_brod1_v_wide.jpg

Zbog jake bure i sigurnosti teglja, Nacionalna središnjica za traganje i spašavanje na moru dala je suglasnost da se brod može približiti do četiri nautičke milje zapadnoj obali Istre. 

Državni tajnik za more Branko Bačić rekao je da pregovaraju o tri do četiri luke u Istarskoj županiji koje bi mogle biti privremeno stajalište broda dok vlasnik ne odluči gdje će brod biti otpravljen na rezanje. Pregovara se i o jednoj bivšoj ratnoj luci u Istri, rekao je Bačić. 

"Budući da nema opasnosti od onečišćenja mora, u ovom trenutku nije određena moguća luka zakloništa, no u pripravnosti je sva potrebna oprema za zaštitu od mogućeg onečišćenja", zaključio je Bačić. Ako brodar ne odluči otegliti brod kad požar bude potpuno ugašen, prije nego se odluči o mjestu njegova priveza, bit će ga potrebno ekološki očistiti, dodao je, ponovivši kako se pregovara s predstavnikom brodara i osiguravatelja o izdavanju jamstva za dosadašnje troškove spašavanja broda i moguće troškove onečišćenja.

Odgovarajući na novinarske upite, Bačić je rekao da Nacionalna središnjica još nije odredila mjesto zakloništa jer ne prijeti opasnost od onečišćenja, no da su određena četiri na istarskom području.

Bude li potrebno brod otegliti u zaklonište, dodao je, odredit će se koja će to biti luka. Kako u ovome trenutku ocjenjujemo da nema opasnosti od onečišćenja mora, još nije izdan nalog o konačnom zakloništu, istaknuo je Bačić, koji nije htio reći o kojim je lukama riječ.

Ravnatelj Odjela za vode Regionalne agencije za zaštitu okoliša iz Udina Giorgio Mattassi u izjavi hrvatskim medijima potvrdio je kako su oni dobili upute da se pripreme za prihvat broda u Trstu. 

U međuvremenu Zavod za javno zdravstvo Istarske županije neprekidno prati pokazatelje onečišćenosti zraka od produkata izgaranja na mjernim postajama u južnom dijelu Istre i do danas, po riječima državnog tajnika, nisu utvrđena odstupanja od uobičajenih vrijednosti. Također je upućen zahtjev Institutu "Ruđera Boškovića" da uzorkuje kakvoću mora

CIJELI ČLANAK

Print Friendly, PDF & Email