Brečević: Najbolje što se dogodilo promociji Istre

12.01.2006. 00:00; ; Početna / Novosti / Brečević: Najbolje što se dogodilo promociji Istre
592GO118580.jpg

Takvu promociju i branding Istre nismo doživjeli jako dugo. Istra je nakon dugo vremena povukla jedan ovako pametan potez, veli direktor agencije I. D. Riva Tours Selimir Ognjenović • Predstavili smo Istru pred oko dvije i pol tisuće turističkih djelatnika i dobili puno pohvala, kaže zamjenik direktora istarskog TZ-a Marino Brečević

Sudeći po riječima zamjenika direktora istarske Turističke zajednice Marina Brečevića i direktora touroperatora I. D. Riva Toursa Selimira Ognjenovića, na glavnom godišnjem turističkom sajmu u Nizozemskoj, koji se održava od 10. do 15. siječnja u Utrechtu, Istra se kao turistička destinacija predstavila na najbolji mogući način.

Iako, neovisno o štandu Hrvatske turističke zajednice, istarski TZ ima svoj štand zajedno s porečkim TZ-om, Brečević veli da ovog puta klasični sajamski nastup nije toliko bitan koliko prigoda koja se pružila Istri da se promovira pred predstavnicima cijele turističke industrije Nizozemske. Naime, Istra je preksinoć, nakon otvaranja sajma, zajedno s nizozemskom zrakoplovnom kompanijom KLM bila sponzor i »domaćin« dodjele »Turističkog pera«, svojevrsnih turističkih Oscara u 35 različitih kategorija (najbolji organizator putovanja, najbolja agencija, najbolji specijalist za određene destinacije…), kada su se kušali istarski gastronomski specijaliteti i vina »Kabola« obitelji Markežić.

– Budući da je prvi dan sajma posvećen isključivo struci, predstavili smo Istru pred oko dvije i pol tisuće turističkih djelatnika. Dobili smo puno pohvala, a i sam voditelj dodjele i urednik uglednog turističkog magazina »Reise Revue« Jan Lokhoff hvalio je Istru i pozivao ljude da dođu kod nas. I ja sam se obratio skupu, rekao sam da smo im donijeli samo jedan dio doživljaja i okusa Istre, te da za ostalo moraju i sami doći u Istru. Otvorili smo si još jedna vrata pred njihovom turističkom industrijom. Za mene je ovo najbolja stvar koja se u zadnje vrijeme dogodila u promociji Istre – kaže Brečević. On naglašava da nizozemsko tržište ima velikog potencijala i da je ono izuzetno važno za Hrvatsku, jer se ondje prodaje oko 35 milijuna godišnjih odmora.

Laureate nagrade »Turističko pero«, koju već 20 godina dodjeljuje »Reise Revue«, izabire oko 6.000 djelatnika nizozemskih turističkih agencija. Budući da je u prošlogodišnjem izboru za najboljeg turoperatora I. D. Riva Tours dobila više od 80 posto njihovih glasova, ove godine ta agencija nije ušla u izbor za »Turističko pero«, ali je proglašena »bez konkurencije najboljim touroperatorom specijalistom za Hrvatsku«.

– Presretni smo time, jer se to poklapa s našim velikim ambicijama da ove godine dovedemo čak 20 do 25 posto više gostiju iz Nizozemske. Drago mi je i da se Istra u Utrechtu predstavila na jedan takav način. Takvu promociju i branding Istre nismo doživjeli jako dugo. Istra je nakon dugo vremena povukla jedan ovako pametan potez. Novi logo Istre bio je na svim monitorima, Nizozemci su bili oduševljeni istarskom hranom i vinima, a Istri je čestitao i najutjecajniji nizozemski turistički novinar Jan Lokhoff, koji ju je i ranije hvalio u svojim tekstovima – veli Selimir Ognjenović, ističući da je Istra u Nizozemskoj imala veliku pomoć I. D. Riva Toursa. Lani su, naime, Hrvatsku posjetile 243 tisuće Nizozemaca, što je 15 posto više nego godinu ranije, od čega je u Istri boravilo čak 118 tisuća, ili gotovo 50 posto.

Godišnji turistički sajam u Nizozemskoj održava se po 25 put i smatra se glavnim barometrom trendova i ideja koje se u njihovom turizmu događaju ove godine. Prekjučer, prvog dana, na sajmu se okupilo oko 20 tisuća turističkih djelatnika, a očekuje se da će ga u pet dana posjetiti ukupno 180 tisuća ljudi.

D. DOBRILA, Glas Istre

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email