NEWS

Brže i kvalitetnije internetske usluge za poslovne korisnike (i u Istri)

22.07.2006. 00:00; ; Početna / Gospodarstvo / Brže i kvalitetnije internetske usluge za poslovne korisnike (i u Istri)

Nakon što su prošle godine već dodijeljene koncesije za uporabu radiofrekvencija za obavljanje javnih govornih i podatkovnih usluga putem bežičnog pristupa u Zagrebu, Primorsko-goranskoj, Splitsko-dalmatinskoj županiji, nedavno je raspisan natječaj za dodjelu u Istarskoj i Međimurskoj županiji. Ponude pristigle na javni natječaj otvorene su na jučerašnjoj javnoj sjednici Vijeća Hrvatske agencije za telekomunikacije, koje koncesije i dodjeljuje. Za Istarsku županiju, gdje se dodjeljuju četiri koncesije, pristigle su ponude trgovačkih društava Portus d.o.o., OT-Optima Telekom d.o.o., Wimax Telecom d.o.o., Odašiljači i veze d.o.o. te HT – Hrvatske telekomunikacije d.d. Za Međimursku županiju dodijelit će se jedna koncesija budući da su u ranijim postupcima već dodijeljene tri. Na natječaj za preostalu koncesiju s ponudama su se javile tvrtke Portus d.o.o, Wimax Telekom d.o.o. i Odašiljači i veze d.o.o.

O kakvim se točno koncesijama radi i što one konkretno predstavljaju za građane Istre, objasnio nam je Dominik Filipović, savjetnik Uprave u tvrtki Odašiljači i veze d.o.o. budući da do djelatnika ostalih tvrtki jučer nismo uspjeli doći.

– Stručno rečeno, koncesija se dodjeljuje za uporabu frekvencija za obavljanje telekomunikacijskih usluga u nepokretnoj telekomunikacijskoj mreži uz uporabu radiofrekvencijskog spektra. Premda tako zvuči, budući da se spominje pojam »nepokretna mreža«, ne radi se o novim linijama fiksne telefonije, nego o drugačijoj vrsti telekomunikacijske mreže od postojeće koja se većinom oslanja na uzemljene kablove. Ta »obična« telefonska mreža je klasična uskopojasna mreža za pružanje osnovnih postojećih usluga, no sada kada mnogi koriste internet za obavljanje raznih poslova, potrebne su nam i brže usluge. To primjerice HT pruža uz pomoć nadogradnji na postojeću mrežu kao što su MAX-adsl usluge ili ISDN, ali ni one nisu dovoljno efikasne i adekvatne jer imaju svojih manjkavosti, kaže Filipović.

Uvođenjem nove mreže pod nazivom Wimax svi podaci se prenose širokopojasnim radijskim frekvencijama putem zraka, što omogućuje puno brži prijenos podataka putem interneta i bolju internetsku telefoniju. Naziv »nepokretna« nosi zato što signal ne putuje od, primjerice, mobitela do mobitela, nego između fiksnih terminala koji se nalaze u tvrtkama. Međutim, ovakva usluga je, kako kaže Filipović, prvenstveno namijenjena i potrebna poslovnim korisnicima za puno brži prijenos podataka. Privatni korisnici neće profitirati od novih mreža, barem za sada, već će se morati zadovoljiti postojećim uslugama. Kako saznajemo od glasnogovornice Hrvatske agencije za telekomunikacije Petre Škof Mikulek, odluka o davanju koncesije za navedena područja donijet će se do 21. kolovoza ove godine.

P. Softić, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email