Branitelji Poreštine akcije „Oluja“ prisjetili se kraj spomen-obilježja u Novoj Vasi

obiljezavanje 3
05.08.2020. 12:30; ; Početna / Novosti / Iz Grada Poreča / Branitelji Poreštine akcije „Oluja“ prisjetili se kraj spomen-obilježja u Novoj Vasi

Na spomen obilježje braniteljima Poreštine u Novoj Vasi, danas ujutro, 05. kolovoza 2020. delegacije braniteljskih udruga Poreča i Poreštine, Grada Poreča-Parenzo i Udruge antifašističkih boraca Poreča odali su počast svim hrvatskih braniteljima i svima koji su svoje živote nesebično dali za slobodu Hrvatske. Polaganjem vijenaca i minutom šutnje tako su obilježili Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, te Dan hrvatskih branitelja, koji se danas slavi diljem zemlje u sjećanje na 25. obljetnicu vojno redarstvene akcije „Oluja“.

Okupljene je pozdravio porečki gradonačelnik Loris Peršurić, koji je rekao kako zahvaljujući braniteljima, njihovoj velikoj žrtvi i ljubavi prema našoj zemlji, danas je imamo prilike graditi u miru. Prisjetio se ovom prilikom svih porečkih i istarskih branitelja koji su se spremno odazvali obrani domovine i taj teški ratni put prošli bez ijedne mrlje na što smo danas svi ponosni.

Mirko Buić, zapovjednik 3. bataljuna 154. brigade Hrvatske vojske, kroz svoj se govor ovom prilikom prisjetio ratnog puta svoga bataljuna, najveće postrojbe kroz koju je prošao najveći broj branitelja Poreštine, preko 1650 njih.

Govoreći o samoj vojno redarstvenoj akciji „Oluja“ podsjetio je kako je ona počela u noći s 3. na 4. kolovoza 1995. u Novoj Vasi, odakle je bojna upućena u vojarnu na Trsatu. U noći 5. kolovoza krenuli su pravcem od Rijeke, do Senja, Žute Lokve ,Otočca do Ličkog Lešća gdje su bili u pripravnosti. 7. kolovoza krenuli su pravcem Bunića, Debelog Brda, Jošani do Udbine sa zadaćom da na pomoćnom pravcu napadaju zajedno sa 9. gardijskom brigadom i djeluju u oslobađanju zračne luke i mjesta Udbina. Po izbijanju u širi rajon Udbine bojna je izvučena u područje Debelo Brdo-Jošani, sa zadaćom da bude u pripravnosti za naredna djelovanja. Uslijedili su dani kada je bojna zaposjela crtu obrane na državnoj granici rijeka Una do Štrbačkog Buka i Kestenova, Poljica do Gornjih Buševića sa zadaćom osiguravanja državne granice i sprečavanja protunapada neprijatelja kao i borbe s njegovom ostavljenim dijelovima, podsjetio je Buić na događanja, sve do 25 kolovoza kada je bojna izvučena sa ratne crte u rajon selo Bunić i sljedećeg se dana vratila u Poreč.

-Želim se zahvaliti svim braniteljima koji su se bespogovorno odazvali na mobilizaciju, koji su požrtvovno izvršili sve postavljenje zadaće, želim se zahvaliti Gradu Poreču i svim jedinicama lokane samouprave i gospodarstva Poreštine na pruženoj materijalnoj i drugoj pomoći da bi nam olakšali uvjete boravka na ratištu kroz sve godine Domovinskog rata, zaključio je Buić.

Predsjednik porečkog ogranka Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata koja je organizirala ovaj susret, Miro Sošić, okupljene je je podsjetio kako delegacija njihovih članova danas sudjeluje u velikom mimohodu branitelja koji se održava u Puli, te pozvao sve da obilježavanje zaključe zajedničkim druženjem.

Grad Poreč

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email