NEWS
valfresco

Božinović o Austriji: Žele da Austrijanci troše novac doma, zato moraju u karantenu

08.06.2020. 11:05; Učitavanja: 286; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Božinović o Austriji: Žele da Austrijanci troše novac doma, zato moraju u karantenu
2020-06-08_11h04_27

Ministar unutarnjih poslova i čelni čovjek stožera za borbu protiv korone Davor Božinović gostovao je na N1 Televiziji i komentirao aktualnu situaciju u Hrvatskoj, ali i u regiji koja posljednjih dana bilježi rast potvrđenih slučajeva koronavirusa, donosi index.hr.

“Sigurno bi nam bilo draže da brojke nisu takve. Ne možemo reći da je Hrvatska potpuno zaštićena dok imamo takve brojke oko Hrvatske. Činjenica da nema presica Stožera ne znači da ne pratimo situaciju. Moramo učiniti sve da zaštitimo stanje koje imamo u RH, mislim da smo postavili sustav koji je stvarno dao rezultate”, komentirao je odmah na početku Božinović dodajući da su od prvog dana odgovarali na svako pitanje tako da su stručnjaci govorili sve što znaju, a građani su pokazali visok stupanj svijesti. “Međutim, upravo ovi podaci sad nam ukazuju na nužnost da se ne smijemo opustiti, da ne smijemo stvari prihvatiti zdravo za gotovo, da virusa nema. Činjenica je da nema lokalne transmisije u Hrvatskoj, međutim mi imamo garancije koje jesu više-manje otvorene, rizici postoje, a kao što smo komunicirali od prvog dana, moramo balansirati između života i zdravlja i ekonomskih aktivnosti.”

Što ako turist dobije koronu?

“Zna se točna procedura, naši stožeri civilne zaštite su u slučaju potrebe u pripravnosti, što se tiče medicinske struke, krizni stožer Ministarstva zdravstva ima jasnu proceduru ako dođe do žarišta – najvažnije je otkriti onoga tko je inficiran, poloviti njegove kontakte i donijeti odluke o samoizolaciji.

Što će biti sa smještajem u kojem je zaraženi turist, procijenit će struka. Struka će odlučiti što će biti s ostalim gostima i s apartmanom, odnosno smještajem u kojemu je turist boravio. Turisti ionako na granici dobiju jasne upute da je najbolje da se druže unutar obitelji…”, odgovorio je Božinović.

Na pitanje hoće li turisti ostati u Hrvatskoj u karanteni ili će biti vraćeni u svoje zemlje, Božinović odgovara da to ovisi o i tome odakle je turist i kako je došao. Vjeruje da će u Hrvatsku, koja je prepoznata kao sigurna destinacija, velika većina turista doći kopnenim putem, vlastitim automobilima. “Mi imamo kapacitete da takve ljude zbrinemo, ali ja pretpostavljam da bi ti ljudi najradije sjeli u auto i otišli doma”, dodao je.

O Austriji

“Zašto Austrijanci moraju u karantenu kad se vrate iz Hrvatske? U ovoj koronakrizi smo svi naučili balansirati između različitih mjera, nitko nije ovo očekivao, sve države su suočene s tim da je u jednom trenutku cijeli svijet stao. Svi su doživjeli veliki pad u trgovini, proizvodnji, svi imaju problem s ekonomskim efektima krize, a diplomacija je takva da pokušava na jedan sugestivan način uvjeriti građane svojih zemalja da ostanu doma – trošite doma, nemojte trošiti izvan granica naše zemlje jer situacija nije bajna”, komentirao je Božinović.

“Legitimno je da mi pozivamo turiste, neću reći da je legitimno što druge zemlje pokušavaju zadržati svoje građane da ostanu doma”, dodao je.

“Prvo što moramo znati je da je Hrvatska jedina zemlja u EU koja funkcionira na razini na kojoj funkcionira”, još je komentirao stanje u Hrvatskoj.

“Pa jedan od vodećih njemačkih epidemiologa, Slovenac porijeklom, ali čovjek koji je na čelu struke u Njemačkoj koja se bori s koronavirusom, rekao je da on ide 10 dana u Novigrad i da će se u Hrvatskoj osjećati sigurnije nego u Njemačkoj”, dodao je Božinović.

Print Friendly, PDF & Email
LaPentola S