NEWS

Božićnicama i prigodnim nagradama u borbi za svakog radnika

kuhari_u_akciji
foto: Regional express
07.11.2018. 23:30; Učitavanja: 226; Početna / Gospodarstvo / Božićnicama i prigodnim nagradama u borbi za svakog radnika

Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije poslao je obavijest da će radnici dvije najveće turističke kompanije u Istri, Valamar Riviere iz Poreča, na destinacijama Rabac, Poreč, Krk i Dubrovnik, kao i Plave Lagune u Poreču i Umagu, dobit božićnice.

U Valamar Rivieri socijalni partneri su 05.11.2018. godine dogovorili Božićnicu ovisno o odrađenim satima:

1. u neto iznosu od 1.700,00 kuna svim stalnim radnicima i radnicima koji su tijekom 2018. godine bili u radnom odnosu najmanje 10 mjeseci
2. u neto iznosu od 1.400,00 kuna svim radnicima koji su tijekom 2018. godine bili u radnom odnosu najmanje 7 mjeseci ;
3. u neto iznosu od 600,00 kuna svim radnicima koji su tijekom 2018. godine bili u radnom odnosu najmanje 5,7 mjeseci .
4. u neto iznosu od 400,00 kuna svim radnicima koji su tijekom 2018. godine bili u radnom odnosu najmanje 4,3 mjeseci .

Tako će ukupno, prema sadašnjim podacima, preko 4500 radnika, odnosno 80% svih radnika koji su radili u Društvu, ostvariti pravo na božićnicu, od čega nešto manje od 2000 radnika u iznosu od 1.700,00 kuna.

U Plavoj Laguni kolektivnim ugovorom je utvrđena obveza isplate božićnice u maksimalno neoporezivom iznosu od 2.500,00 kuna, a pravo na razmjerni dio božićnice ostvaruju radnici koji su u tekućoj godini radili kraće od 12, a duže od dva (2) mjeseca, pa će minimalna božićnica za one koji su radili svega dva mjeseca iznositi najmanje 400,00 kuna.

Nadalje, i u jednoj i drugoj kompaniji, temeljem kolektivnog ugovora, radnici ostvaruju dar u naravi u maksimalno neoporezivom iznosu od 600,00 kuna, te dar djetetu do navršene 15-te godine starosti, također u maksimalno neoporezivom iznosu od 600,00 kuna.

I jedna i druga kompanija isplatile su svojim radnicima regres za godišnji odmor, ali i jednokratne isplate tijekom sezone. Valamar Riviera isplatila je regres u iznosu od 52,00 kuna neto po danu godišnjeg odmora te 300,00 kuna neto s plaćom za srpanj, dok Plava Laguna isplaćuje regres za GO u visini od 70,00 kuna bruto po danu GO te jednokratne isplate po 500,00 kuna bruto za lipanj i srpanj.

U Sindikatu Istre, Kvarnera i Dalmacije pozitivnim ocjenjuju postignute dogovore s upravama ovih turističkih kompanija. Jednokratne isplate i nagrade mogu biti i jesu motivirajući faktor za pridobivanje radnika za narednu turističku sezonu. Međutim, plaća i uvjeti rada, pa i smještaja sezonskih radnika, bit će odlučujući faktor, što je pokazala i ova turistička sezona. Kompanije koje su stvorile adekvatne uvjete smještaja sezonskih radnika, koje su radnicima nudile veće i bolje plaće, unatoč velikoj konkurenciji zbog nedostatka radnika, nisu imali teškoća s osiguranjem dovoljnog broja radnika.

Naredna godina biti će u tom pogledu još izazovnija, pa će Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije u pregovorima koji nam predstoje kocem ove godine i početkom naredne godine odlučno tražiti veće plaće. Sve turističke kompanije, uključujući i ove dvije, ostvarile su i ove sezone izvanredne financijske rezultate i dobiti, pa odgovarajuće, odnosno značajnije povećanje plaće ne bi trebalo predstavljati problem.

U SIKD-u smatraju da bi veće plaće i druga materijalna prava radnika bile motivirajući faktor da se vrate oni radnici koji su svoju egzistenciju odlučili rješavati izvan RH. U tom smislu očekuju od vlasnika turističkih kompanija da dio dobiti usmjere u materijalna prava radnika, a od Vlade RH da uspostavi takav porezni tretman koji će omogućiti veće neoporezive isplate (13. plaća, topli obrok, regres za godišnji odmor, viši iznosi dosadašnjih neoporezivih davanja …) čime bi se potaklo poslodavce na veće nagrađivanje radnika.

Ono po čemu je hrvatski turizam bio poseban i prepoznatljiv i u EU i u svijetu je da su tu radili naši radnici, domicilni radnici koji su na goste znali prenijeti našu tradiciju, našu kulturu i identitet, nešto što uvozna radna snaga nikada neće moći. I stoga se u SIKD-u protive uvozu radnika iz drugih zemalja. To smo odlučno rekli na sastanku s Ministrom rada i mirovinskog sustava Markom Pavićem koncem listopada, a isto ćemo zastupati i na sastanku s Ministrom turizma Garijem Capellijem na najavljenom sastanku 20. studenog ove godine na temu „Analiza zapošljavanja u turizmu i ugostiteljstvu u 2018. godini, te prijedlog mjera i aktivnosti za sljedeću 2019. godinu.“

Regional express

Print Friendly, PDF & Email