NEWS
valfresco

Borna, Monika i Goran u ulozi Svete Obitelji

mmi3340832
18.12.2016. 23:42; Učitavanja: 303; Početna / Lifestyle / Zabava / Borna, Monika i Goran u ulozi Svete Obitelji

Uprizorenjem živih jaslica u nedjelju u Svetom Lovreču Istra je posljednje nedjelje Adventa slikovitije kročila prema Božićnim blagdanima. Ovaj se drevni gradić u nedjelju marom žitelja i njihovih prijatelja iz raznih krajeva preobrazio u stari Betlehem, mjesto u kojem se rodio Isus Krist. Upravo se ovom događaju posvetio cijeli gradić preobrazivši se u pozornicu na kojoj se odvijao jedan od najsvetijih kršćanskih događaja.

Blagoslov jaslica i puka

Pred starom romaničkom crkvom sv. Martina, župnik je blagoslovio jaslice i puk, a potom su se posjetitelji u mimohodu poklonili Novorođencu. Sveti je prizor ove godine uprizorila obitelj Trlević iz Seline, lik Isusa utjelovio je mali Borna, a majka Monika i otac Goran bili su u ulogama Majke Božje i Sv. Josipa. Oni su cijelo vrijeme događanja, od 17 do 20 sati, stajali u trošnoj biblijskoj štalici u kojoj su ih kao i u Bibliji “grijali” krava i magarac, a nad štalicom je lebdio arkanđeo Gabrijel.

Mnoštvo posjetitelja, osim što se moglo pokloniti svetom prizoru, prohladne ali ugodne večeri u Svetom Lovreču imalo je prigode pogledati jaslice u župnoj crkvi sv. Martina te jaslice koje je u svojoj konobi postavio Mario Herak. Doista je ugodno bilo prošetati Svetim Lovrečom u blagdanskom ugođaju, jer nakon što su pogledali jaslice posjetitelji su na mnogim mjestima mogli pogledati štandove na kojima su prezentirani stari zanat i običaji. Tako se moglo vidjeti kako se peče kruh u krušnoj peći, kako se kuje, kako se izrađuju metle, pletu košare, a vidjele su se i druge vještine nekoć potrebne svakom domaćinstvu.

Reprize 26. prosinca i 6. siječnja

U sklopu živih jaslica u Svetom Lovreču se održava i Božićni sajam na kojem se mogu nabaviti proizvodi lokalnih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva, poneki suvenir za uspomenu ili pak neki slatkiš, a djeca se mogu poigrati starinskim igračkama. Drevni grad, stare kamene zgrade, kaldrma i više od 150 kostimiranih osoba stvorili su prekrasan ugođaj i uvod u blagdanske dane. Uz sve to u galeriji Placa mogla se razgledati izložba članova KAF-a (Klub amaterske fotografije), a potom uživati u kuhanom vinu i raznim delicijama. Program će se ponoviti 26. prosinca i 6. siječnja.

(Mirjan RIMANIĆ, snimio Milivoj MIJOŠEK, Glas Istre)

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email