NEWS
HALF MARATON S

Borba protiv raka jedan od prioriteta zdravstvene politike Istarske županije

svjetski-dan-protiv-raka
03.02.2021. 12:32; ; Početna / Lifestyle / Zdravlje / Borba protiv raka jedan od prioriteta zdravstvene politike Istarske županije

Međunarodni dan borbe protiv raka obilježava se 4. veljače s ciljem podizana svijesti šire javnosti o oboljenjima od raka, prevenciji bolesti, ranom dijagnosticiranju i liječenju te skrbi za oboljele. Zamjenica istarskog župana Sandra Ćakić Kuhar smatra da ove godine Međunarodni dan borbe protiv raka ima dodatni značaj s obzirom na pandemiju virusa COVID-19.  

– Proteklih godinu dana svijet se bori s koronavirusom koji je postao apsoluti zdravstveni prioritet vlada diljem svijeta. Međutim, ono što se ni u jednom trenutku ne smije smetnuti s uma je činjenica da pojavom virusa nisu nestale druge bolesti, pa ni one zloćudne. Iz tog razloga, iznova je potrebno istaknuti važnost prevencije i ranog otkrivanja raka jer jedino pravodobno detektiranje bolesti i njezino liječenje, mogu spasiti život, poručila je zamjenica župana.         

Borba protiv raka prepoznata je i u Planu za zdravlje i socijalno blagostanje Istarske županije, a Županija dugi niz godina sufinancira brojne programe i udruge, u čijem je djelokrugu rada i navedena javnozdravstvena problematika. Spomenimo tako rad Kluba žena liječenih od karcinoma dojke – Gea Pula i dugogodišnji program pomoći oboljelim i operiranim ženama u postoperativnoj rehabilitaciji i uključivanju u svakodnevne aktivnosti te povećanje kvalitete života, što financijski podupire Županija.

Liga protiv raka Pula, između ostalog, pruža psihosocijalnu pomoć i podršku onkološkim bolesnicima i njihovim obiteljima, a Udruga Martišnjak z muštaci bavi se muškim zdravljem. Lani je tako, zahvaljujući Istarskoj županiji, omogućen tisak i podjela 10.000 primjeraka informativnih knjižica s ciljem dobivanja kvalitetnih i razumljivih informacija o tumoru prostate (najčešći tumor muškaraca u razvijenim zemljama), tumoru testisa i psihičkim poremećajima vezanima za te tumore.

– U Županijskom programu otkrivanja raka dojke dogodio se pad odaziva žena na mamografije u odnosu na ranije godine, pa je izvršena posebna evaluacija i analiza učinkovitosti tog programa. Zaključeno je da je svrsishodno i učinkovito i dalje provoditi navedeni program kod žena s navršenih 45. godina života, budući da nacionalni programi obuhvaćaju žene od 50.-te godine nadalje, a ranim otkrivanjem raka u mlađoj životnoj dobi značajno se može utjecati na smanjenje smrtnosti od te bolesti, pojašnjava Ćakić Kuhar dodajući da su rezultati obavljene analize ukazali na zastarjelost i potrebnu obnovu mamografa u Istarskoj županiji. Zato je 2019. godine kupljen i stavljen u funkciju novi digitalni mamograf s tomosintezom u Općoj bolnici Pula, a dodatni digitalni mamograf s tomosintezom Istarski domovi zdravlja su nabavili prošle godine za središnju i sjevernu Istru. 

Još jedna županijska ustanova, Nastavni zavod za javno zdravstvo Istarske županije, provodi programe s ciljem ranog otkrivanja bolesti, kvalitetne organizacije i evaluacije nacionalnih preventivnih programa. Zavod tako upućuje pozive na mamografiju, pozive na uključivanje u programe ranog otkrivanja raka debelog crijeva koji uključuju testiranje stolice s priloženim edukativnim lecima, šalje materijale za uzimanje i slanje uzoraka stolice osobama, testira uzorke stolice, a termin za kolonoskopiju u OB Pula dodjeljuje se osobama s pozitivnim nalazom krvi u stolici. Također, putem besplatnog telefona pružaju se informacije svim zainteresiranim građanima.

 

 

ISTARSKA ŽUPANIJA

Print Friendly, PDF & Email