NEWS
valfresco

BORBA DO ZADNJEG TURISTA Kako se bogata Austrija uplašila siromašne Hrvatske

Parenzo Beach - Valamar Isabella Island Resort
06.06.2020. 18:00; Učitavanja: 1.939; Početna / Gospodarstvo / BORBA DO ZADNJEG TURISTA Kako se bogata Austrija uplašila siromašne Hrvatske

Austrija je ovaj tjedan otvorila granice sa svim susjednim državama. Međutim, Austrija još izričito ne dopušta putovanja svojih državljana u Hrvatsku i Grčku. Ne radi se o epidemiološkim ili sigurnosnim razlozima. Austrijska je epidemiološka slika jedno stotinjak puta, ali doslovno stotinjak puta, lošija od Hrvatske.

Austrija je u zadnjih sedam dana zabilježila više od 200 novih slučajeva korone a Hrvatska do petka u podne točno dva.

Radi se, naravno, o bitki za spas austrijske turističke industrije. Turistička industrija direktno i indirektno pridonosi austrijskom BDP-u s 15,4 posto, što je prilično blizu doprinosu turizma hrvatskom BDP-u. Kako bi spasila svoju turističku industriju, austrijska će Vlada učiniti sve što može da bi onemogućila Austrijance da ljetuju na moru. A more ove sezone znači Hrvatska ili Grčka.

Zato se bogata Austrija u ovom trenutku boji siromašne Hrvatske. Turizam nikada kao ovog ljeta nije bio toliko političko pitanje. Očigledno je da će o sudbini sezone u konačnici odlučivati i niz političkih odluka zemalja članica Europske Unije.

plavakamenica.hr

Print Friendly, PDF & Email