NEWS
LUTRIJA T

Bogato kulturno ljeto u Poreču: POUP organizira kino pod zvijezdama, koncerte u Eufrazijani, Jazz u Lapu, izložbe, Street art festival…

1 Radetic i Belas
02.07.2020. 14:51; ; Početna / Kultura / Bogato kulturno ljeto u Poreču: POUP organizira kino pod zvijezdama, koncerte u Eufrazijani, Jazz u Lapu, izložbe, Street art festival…

Ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Poreč Snježana Radetić i voditelj glazbeno-scenske djelatnosti David Belas predstavili su danas bogati kulturni program, koji ova kulturna ustanova već godinama organizira tijekom ljetnih mjeseci u Poreču. Ravnateljica je napomenula kako ustanova ove godine slavi 60 godina postojanja, te je planirano slavljenički je obilježiti, posebno zato jer Annale slavi 60, koncerti u Eufrazijani 59, kiparska škola Montraker 30, Jazz u Lapu 25, Street art festival 20, a PorečDox 20 godina postojanja.

– Međutim, zatekla su nas ova izazovna vremena te su nam sredstva za programske aktivnosti velikim dijelom dokinuta. Ipak, ova je godina bila prilika da pokažemo da kao ustanova ispunjavamo svoju svrhu – kreiramo i pratimo kulturna zbivanja u gradu u kojem živimo. Usprkos trenutnoj situaciji strategija ustanove jest da se svi naši programi održe, u više ili manje smanjenom obimu, koliko budžeti budu dozvoljavali.

S počecima turizma, naš se grad naglo razvio, a s time i odnos prema važnosti i vrijednosti umjetnosti za razvoj gradske zajednice. Zahvaljujući vrijednim ljudima i vizionarima, program koji Učilište organizira i vodi održali su se do danas, bogato su kulturno nasljeđe prema kojem imamo osobitu odgovornost, rekla je, dodavši kako će POUP svojih 60 godina obilježiti i s monografijom autorica Sniježane Matejčić i Ivone Orlić.

Nadaleko poznate Koncerte u Eufrazijani i Jazz u Lapidariju najavio je voditelj glazbeno-scenske djelatnosti, koji je napomenuo kako se upravo u ovakvim godinama prepoznaje važnost ustanova poput POUP-a, koje predstavljaju svojevrsni stup kulture u zajednici i koje njeguju dugogodišnje programe.

Što se tiče Koncerata u Eufazijani, Učilište je za otvorenje 3. srpnja priredilo nastup Hrvatski gitarski kvartet, u sastavu nagrađivanih gitarista Zorana Dukića, Petrita Çekua, Tvrtka Sarića i Maroja Brčića.  Uz ostale, Belas je izdvojio i sakralni koncert hrvatske pjevačke dive Radojke Šverko uz pijanista Vladimira Babina 17. srpnja.

– Ovogodišnje izdanje Jazza u Lapu obilježit će domaće snage – od Soundpainting performansa Nevena Radakovića, Alexa Brajkovića, Alena i Nenada Sinkauza do Elvisa Stanića, Terra magica projekta   a nastupit će i austrijski Sain Mus, te Paier Valčić quartet.

Sveukupno će se u sklopu ova dva događaja održati 15 koncerata, koji se realiziraju i uz dodatnu podršku Austrijskog kulturnog foruma.

Ove se godine ponovno vraća i kino Roxy na otvorenom, koje s projekcijama kreće 25. srpnja, a održavat će se svakog utorka i subote do 29. kolovoza. Cijena ulaznice bit će promotivnih 10 kuna, a kako živimo u godini u kojoj nema puno novih filmskih naslova, prikazivat će se provjereni filmski hitovi. U slučaju lošeg vremena, umjesto na terasi Roxy ( iza gradske palače), projekcije će se održati u kinu.

Najstarija skupna likovna izložba suvremene umjetnosti – porečki Annale ove će godine kao temu imati Lonely planet – putovanje u srce turizma. Namjera je dodatno osnažiti ideju o važnosti kreativno osmišljenog kulturnog turizma. Izbornica je Leila Topić,a otvorenje je u Istarskoj sabornici 6. kolovoza u 21 sat. Uz Annale, u  Galeriji Zuccato održat će se izložba Bogdanke Poznanović (kolekcija Marinko Sudac i Institut za istraživanje avangarde) od 9. srpnja, te Radovana Kunića u Maloj galeriji od 23. srpnja. Tu je i 30. izdanje međunarodne studentske kiparske škole Montraker, koja će se u Vrsaru održavati od 31. kolovoza do 12. rujna.

Svi program će se izvoditi u skladu s protuepidemijskim mjerama, a program možete provjeriti na http://www.poup.hr/ , kao i na Facebook stranicama POUP-a, Jazza u Lapidariju, Koncerata u Eufrazijani te Street arta.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email