NEWS
Ljekarna

Bitna je izborna, a ne UNESCO-ova godina

foto: J.Prekalj
09.09.2013. 08:41; ; Početna / Novosti / Svakodnevnica / Bitna je izborna, a ne UNESCO-ova godina

Poreč je uz Rijeku, Zagreb i Dubrovnik jedan od rijetkih gradova u Hrvatskoj koji je dobio čast biti domaćinom izložbe “Piri Reis – kartograf Sulejmana Veličanstvenog’ koja je proteklog četvrtka otvorena u zavičajnom muzeju Poreštine. Izložba je organizirana u sklopu aktivnosti kojima tursko Ministarstvo kulture i turizma obilježavaju 500. godišnjicu izdavanja Reisove karte svijeta iz 1513. godine. Čak je i UNESCO, pod čijom se zaštitom nalazi i Eufrazijeva bazilika, proglasio ovu godinu godinom Piri Reisa.

Izložba je u svakom slučaju značajna za Poreč, ne samo zato što se u osmanskim povijesnim kartama nalazi ucrtan i ovaj grad, već i zato što će izložbu porečka publika vidjeti prije one u zagrebu i Rijeci.

Otvorenju su prisustvovali brojni Porečani, ljubitelji umjetnosti, gosti iz Zagreba i Turske te tajnica Veleposlanstva Republike Turske u Hrvatskoj.

S druge strane, one domaćina, dobrodošlicu su im poželjeli samo ravnateljica Zavičajnog muzeja Poreštine i županijski pročelnik za kulturu koji je pozdravio u ime župana što je prihvatljivo, ali i u ime gradonačelnika Poreča, što je potpuno neprihvatljivo. Čak je pročelnik u ime Grada Poreča primio lijepi poklon koji su pripremili turski gosti – repliku karte Poreča rađenu u iznik keramici.

Zanimljivo je ali i žalosno da od porečkog gradonačelnika i tri njegova zamjenika i zamjenice pa i pročelnice za društvene djelatnosti nitko nije mogao prisustvovati otvorenju i gostima poželjeti dobrodošlicu ili barem primiti dar koji su im pripremili. Jer, valja reći i da je smo dva sata kasnije u susjednoj galeriji Zuccato bilo otvorenje izložbe poznate slovenske umjetnice na kojem je službeno došla dogradonačelnica Nadia Štifanić Dobrilović. Obje su izložbe jednako vrijede i zanimljive i Poreč može biti ponosan što je domaćin objema, ali zašto se na jednoj mogla pojaviti dogradonačelnica, a na drugoj ni gradonačelnik ni itko od njegovih zamjenika, nije jasno.

Možda postane jasnije ako uzmemo u obzir da su prošle sve predizborne kampanje u kojima je gradonačelnik otvarao sve, od prostora mjesnih odbora, igrališta do područnih knjižnica, da svega par mjeseci nakon toga pojaviti se u javnosti kada stvarno treba jednostavno nije bitno.

Izbori su prošli, koga sad briga za kartografa Sulejmana Veličanstvenog.

Vedrana Habereiter, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email