NEWS
VALFRESCO 4 S
SPORTduo – s2

Biciklizam: Simon Špilak jači od vjetra

13.03.2006. 00:00; ; Početna / Sport i rekreacija / Biciklizam: Simon Špilak jači od vjetra

Simon Špilak, drugoplasirani u ukupnom poretku juniorskog Svjetskog kupa i brončani na Svjetskom juniorskom prvenstvu, sve prije dvije godine, pobjednik je 4. Trofeja Poreč u cestovnom biciklizmu. Slovenac, član momčadi »Team Adria Mobil« u izravnom dvoboju »jedan na jedan« slavio je ispred sunarodnjaka Mateja Starea iz »Perutnine«. Stare je tako nakon trećeg mjesta u subotnjoj Velikoj nagradi Glasa Istre jučer pridodao još jedno postolje. Najniže mjesto na pobjedničkom postolju pripalo je Borutu Božiču, također članu »Perutnine«, pobjedniku prošlogodišnjeg Istarskog proljeća. Kad smo kod Slovenaca, i najboljem predstavniku istarskih ekipa je isti materinji jezik, Gregor Zajc iz »Puris Kamena« bio je 15.

Za 4. Trofej Poreča borilo se 143 biciklista iz 19 europskih i jedne japanske ekipe. Jučerašnja 134 kilometra koja su se sastojala od šest krugova na relaciji Veli Maj – Tar – Labinci sa startom i ciljem u Poreču bili su veoma zahtjevni za bicikliste. Ovoga puta nije bila u pitanju težina staze koju je izabrao organizator »Puris Kamen«, već jaka bura koja je bila najteži protivnik vozačima. Najvećim dijelom utrke, naime, jak je vjetar puhao vozačima u prsa. Ni ti vremenski uvjeti međutim nisu obeshrabrili osmoricu vozača koji su se dali u bijeg već nakon deset kilometara. Hrabru osmorku sačinjavali su Slovenci Simon Špilak, Jože Senekovič (oba Adria Mobil), Matej Stare (Perutnina) i Matic Strgar (Radenska), Norvežani Alexander Kristoff (Glude & Marstrand) i Joachim Bohler (Maxbo Bianchi), Danac Daniel Kreutzfeld (Denmark national) i Nijemac Richard Henning (Wurenzer). Nakon 15 kilometara bijega osmorka je već zaradila šest minuta prednosti što je bio dovoljan signal pelotonu da pojača ritam. Ishod jakog ritma u velikoj skupini rezultirao je prepolovljavanjem zaostatka na tri minute kad su biciklisti odradili polovinu utrke. Ključni trenutak dogodio se 50 kilometara prije cilja kad su se Špilak, Stare i Kreuzfeld odvojili od petorice preostalih vozača koje je vrlo brzo »pojela« velika skupina. Činilo se da će istu sudbinu doživjeti nedugo potom i tri bjegunca, ali unatoč jakom vjetru koji više šteti bjeguncima nego povećoj skupini, to se nije dogodilo. Ustvari samo je Danac dozvolio da ga prestigne skupina, dok su Špilak i Stare krenuli u konačni obračun. Špilak na desnoj, i Stare na lijevoj strani prometnice poravnati su ušli u posljednjih pedesetak metara, ali je nakon toga Špilak postao nezadrživ za Starea i slavio nakon 3:19.32 sata vožnje. Sprint poveće skupine koja je zaostala 18 sekundi pripao je Borutu Božiču.

– Nisam mislio da mogu pobijediti Starea u sprintu, ali ipak jesam i drago mi je što sam pobijedio. Vjetar je umnogome utjecao na ovu utrku koja je zbog toga postala jako teška – rekao je Špilak kojemu je to druga godina među juniorima.

Biciklistička natjecanja na našem poluotoku nastavljaju se u četvrtak kada starta 3. Trofej Istarsko proljeće koje završava u nedjelju

G. Libanore, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email