Bez obzira na manje probleme iznadprosječan smo grad

01.05.2015. 11:34; ; Početna / Novosti / Iz Grada Poreča / Bez obzira na manje probleme iznadprosječan smo grad
Dobitnici Povelje 30. april Robert Jurišević (Špina) i Graziano Musizza (desno) (D. ŠTIFANIĆ)

 – Na današnji dan, prije 70 ljeta, partizanski borci i antifašisti oslobodili su Poreč od nacifašističkih okupatora. Od tada do današnjeg dana oslobodilački i slobodoljubivi barjak slobode ponosno se vijori nad našim gradom, kazao je porečki gradonačelnik Edi Štifanić na svečanoj sjednici gradskog vijeća u kazališnoj dvorani u četvrtak povodom Dana grada i 70. godišnjicom oslobođenja grada.

U prigodnom je govoru podsjetio je na brojne realizirane razvojne projekte primjerice novih deset kilometara nove ceste i biciklističko-pješačkih staza, pretovarna stanica za otpad, šest novih prometnih kružnjaka, dogradnju lukobrana, zatim one investicije koje su u tijeku (kapitalna izgradnja sustava odvodnje s pročistačima, energetska obnova obiteljskih kuća, poduzetnički inkubator, nove gradske plaže, širokopojasni internet…) odnosno tek predstoje: izgradnja osnovnih škola u Finidi i Žbandaju, dječjih igrališta u prigradskim naseljima, područnih vrtića, gradskih plaža, nerazvrstanih cesta, gradske rive, nastavak plinofikacije grada i rekonstrukcije muzeja. Iznimne su također investicije privatnog sektora, vodeni park Aquacolors i obiteljski turistički kompleks na otoku Sveti Nikola, koje će omogućiti turistički razvoj grada. “Sveukupno, privatni i javni sektor zajedno ulažu oko milijardu kuna u razvoj našeg Grada”, kazao je Štifanić nastavivši “danas je Poreč, bez obzira na manje probleme koje imamo i kojih smo itekako svjesni, iznadprosječan hrvatski grad po dohotku i izvornim prihodima po glavi stanovnika, po investicijama koje se dešavaju, grad koji bilježi stalni pad nezaposlenosti i veći broj novozaposlenih. Da radimo dobar posao u gradu potvrđuje i stopa nezaposlenosti koja se kreće oko 6.5 posto”. Gradonačelnik je na koncu podužeg govora zaključio da su gradskoj vlasti od investicija ipak najvažniji sami stanovnici i njihova dobrobit te pozvao na zajedništvo.

– Uvjeren sam da se bavimo životno važnim odlukama i da svi dajemo sve od sebe kako bismo pridonijeli općem razvoju Poreča, ali moram kazat da smo ograničeni pitanjem kojem u Hrvatskoj još nema odgovora: kako nastaviti proces decentralizacije? Na lokalnoj razini svakako bi se bolje planirale potrebe razvoja unutar sektora socijalne skrbi, zdravstva, školstva, ali i mnoge druge. Decentralizaciju treba što prije postaviti prema standardima i iskustvima Europske unije, kazao je predsjednik gradskog vijeća Adriano Jakus. Istarski župan Valter Flego čestitao je Porečanima na uspješnom okretanju projektima koji donose zapošljavanje, komunalnu opremljenost, ali i dodatnu vrijednost destinaciji naglasivši da je prije svega važno ulaganje u ljude. Na talijanskom je jeziku uzvanike među kojima su bili istarski (grado)načelnici, predstavnici Grada, crkve, gradova pobratima, boračkih organizacija, pozdravila porečka dogradonačelnica Nadia Štifanić Dobrilović. U prigodnom programu nastupili su učenici Umjetničke škole Poreč te porečki zborovi.

Musizza i Špina – dobitnici gradske povelje

Za dugogodišnji doprinos zajednici gradska Povelja 30. april dodijeljena je Grazianu Musizzi dugogodišnjem voditelju Talijanske zajednice Poreč i istaknutom turističkom djelatniku te porečkoj tvrtki Špina (direktor Robert Jurišević) za uspješno poslovanje i promicanje imena Poreča u Hrvatskoj i inozemstvu.

(Anđelo DAGOSTIN, snimio Dejan ŠTIFANIĆ, Glas Istre)

Print Friendly, PDF & Email