NEWS

Besplatna edukacija o internet poslovanju polučila je velik interes Porečana

edukacija-zbandaj
03.02.2017. 09:33; Učitavanja: 497; Početna / Gospodarstvo / Besplatna edukacija o internet poslovanju polučila je velik interes Porečana

U današnje vrijeme Internet biznis sve je zanimljiviji, jer otvara nova tržišta i nudi puno više mogućnosti od klasičnog načina poslovanja, pa je to razlog zašto je besplatna edukacija na tu temu, koju je organizirao Grad Poreč u poduzetničkom inkubatoru u Žbandaju, izazvala veliki interes. Umjesto jedne dvodnevne radionice, prvi su put organizirane čak dvije, jer se prijavilo oko 50 zainteresiranih.

Poslovni plan

Druga edukacija završena je jučer, a vodio ju je poznati stručnjak iz ove branše Siniša Begović, koji se kroz svoju dugogodišnju menadžersku i konzultantsku karijeru konstantno usavršava i radi na kompleksnim e-commerce i e-business sustavima s usmjerenjem na poslovni, idejni i funkcionalni aspekt. Certificirani je Google AdWords profesionalac, Adobe Web Site designer, te e-business i e-commerce konzultant.

Na edukaciji su bili poduzetnici, studenti, nezaposleni, zaposleni i umirovljenici koji razmišljaju o novim poslovnim idejama, te drugi koji su željeli doznati više o e-poslovanju, internet marketingu, izradi web stranica i upravljanju njihovim sadržajem te drugim suvremenim alatima na internetu. Bilo je riječi, među ostalim, o razlikama između internet i e-oglašavanja, te pravnim okvirima unutar kojih se mora djelovati. Kod internet stranica, polaznici su se pozabavili kupnjom domena, besplatnom izradom Internet stranica i pravilima registracija domene.
Važan dio bio je Internet marketing, odnosno kako prepoznati vlastitu, ciljanu publiku u slučaju, primjerice, pokretanja web trgovine, zatim kako odraditi internet oglašavanje uz minimalan trošak, biti prisutan na pravim mjestima i koji su oglasni prostori prikladni za ciljanu publiku. Uz oglašavanje, potrebno je pratiti i postignute rezultate analizom kampanje, a polaznici su doznali i koje su najčešće pogreške prilikom izrade analiza, koje su aplikacije korisne za izradu, te kako donositi zaključke uspoređujući svoje rezultate s rezultatima konkurencije. Kako bi se sve navedeno moglo i ostvariti, potrebno je napraviti poslovni plan, o čemu je također bilo riječi.

U posljednjih godinu dana, koliko Grad Poreč organizira edukacije, seminare i predavanja – uvijek besplatne za sve sudionike – priređeno je više takvih edukacija. Primjerice, bio je informativni dan za poduzetnike, a zatim i za poljoprivrednike, na kojima su se mogle od stručnjaka i osoba iz branše dobiti sve informacije o poticajima, te drugim potporama i mogućnostima koje se nude iz raznih institucija.

Bit će toga još

Prva edukacija u inkubatoru, otvorenom prije dvije godine, bila je namijenjena mladim poduzetnicima koji su od stručnjaka doznali kako svoju poslovnu ideju pretvoriti u start-up poduzeće. Na edukaciji je bilo riječi i o svim fazama poduzetničkog procesa općenito, glavnim karakteristikama poduzetništva, te o tome koje su najčešće greške poduzetnika početnika i kako sastaviti svoj poslovni plan.

Zanimljivo je dana seminarima prisustvuju i stanovnici drugih mjesta u Istri, a tako je bilo i na jučer dovršenoj edukaciji kojoj su prisustvovali poduzetnici iz Buja i Umaga Takvih radionica bit će svakako još, poručuju iz gradske uprave.

T. KOCIJANČiĆ, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email