NEWS

BAOTAZ − proces i suradnička platforma koja povezuje naš planet

20160827_175719
01.09.2016. 23:29; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / BAOTAZ − proces i suradnička platforma koja povezuje naš planet

Kakvi su međusobni odnosi stanovnika umreženog planeta? Kako su uopće “povećane osjetilne sposobnosti”? Kako razviti “osjetljivost” za estetsku, neuro-psihološku i socijalnu povezanost sa (potencijalno) svima ostalima na planetu? Je li široka dostupnost podataka i informacija koje smo proizveli preko mreže i sveprisutnih tehnologija “zajedničko dobro”? Jesu li umjetnost i transdisciplinarnost sve više u središtu inovativnih procesa?

To su glavna pitanja kojim se bavila skupina probranih umjetnika, znanstvenika, dizajnera, arhitekata, filozofa, inženjera, fizičara, računalnih stručnjaka, pravnika te pjesnika iz desetak država na ljetnoj školi La Cura, predvođena umjetničkim parom Salvatore Iaconesi i Oriana Persico.

Magistrica medijskih umjetnosti i praksi Lavoslava Benčić, porijeklom naša sugrađanka, učesnica La Cure, skreće pažnju javnosti Poreštine na gore postavljena pitanja, upozorava na njihov značaj u interesu cjelokupne javnosti i naglašava goruću aktualnost projekta.

Od 22. do 26. kolovoza, ISIA (L’Istituto superiore per le industrie artistiche u Firenci, Italija) postala je laboratorij transdisciplinarne znanosti, umjetnosti, tehnologije i dizajna, osmišljavajući BAOTAZ − proces i suradničku platformu. Tijekom petodnevnog rada, sudionici su oblikovali interaktivnu i nosivu tehnologiju koja korisnicima omogućava iskustvo na njihovim tijelima, izaziva emocije izražene u realnom vremenu kod ljudi širom Zemlje.

Po prvi put BAOTAZ će biti predočen publici na Triennalu u Milanu 3. i 4. rujna 2016. godine, u Expogate prostorima, u okviru manifestacije “Podijeli znanje.” Triennale je ove godine posvećen tehnologijama koje povećavaju osjetilne sposobnosti naših tijela. Bit će to izuzetan doživljaj u kojem će podaci, odnosi i emocije biti generirani od strane naših povezanih života u javnom prostoru grada. U izložbenom prostoru će se aktivirati interaktivne mogućnosti instalacije i nosive elektronike na našim tijelima.

Više o projektu: http://la-cura.it/ i www.baotaz.net

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email