NEWS

Baletna bajka “Orašar” u produkciji Plesnog centra „Carlotta Grisi“ iz Umaga oduševila porečku publiku

Orašar 9
18.12.2023. 13:42; ; Početna / Kultura / Baletna bajka “Orašar” u produkciji Plesnog centra „Carlotta Grisi“ iz Umaga oduševila porečku publiku

Ovacijama i dugotrajnim aplauzima nagrađene su jučer u prepunom gradskom kazalištu u Poreču čak dvije izvedbe klasične baletne bajke „Orašar“ u doista dojmljivoj produkciji umaškog Plesnog centra „Carlotta Grisi“, u režiji i koreografiji primabalerine i baletne pedagoginje Mirne Sporiš.

Nastupilo je više od 90 plesačica svih uzrasta, od četverogodišnjakinja do odraslih polaznica ovog centra te Osnovne škole za klasični balet i suvremeni ples pri OŠ „Vežica“ Rijeka, Udruge mladih „Urbana subkulturna baza – USB“ Poreč i Odjela klasičnog baleta “Carlotta Grisi” – Klasične plesne skupine Zajednice Talijana Vižinada. Sve su one osvajale gracioznošću, simpatičnošću i talentom, pokazavši što su marljivo učile tijekom tromjesečnih priprema. Posebno su oduševljenje izazvali gosti predstave, prvaci Baleta HNK-a Zagreb Natalia Kosovac i Pavel Savin, a istaknuti valja i sudjelovanje umaškog umjetnika i kreativca Danijela Koronike. 

Publika svih generacija s velikom je pažnjom pratila božićnu proslavu u domu djevojčice Klare, čarobnu podjelu poklona njenog ujaka Drosselmeyera, borbu Orašara i kositrenih vojnika sa zlim miševima, susret sa Snježnom kraljicom i Pahuljicama, ples Vile Šećera i njenog Princa te Slatkiše koji su izveli španjolski, ruski, arapski i kineski ples. Dobro poznate slike iz baletnog klasika Petra Iljiča Čajkovskog, nastale na temelju fantastične bajke E. T. A. Hoffmanna „Orašar i kralj miševa”, Mirna Sporiš je znalački uvezla u skladnu cjelinu, naglašavajući kvalitete svih plesačica i dajući im priliku da zasjaje. Maštoviti kostimi i jednostavna, ali efektna scenografija također su doprinijeli cjelokupnom dojmu.

Prema njemačkom tradiciji, orašar štiti obitelj i donosi sreću u domove, pa je zato ovaj drveni lutak kojim se lome orasi bio čest dar djeci za Božić. S tim je duhom omiljeni baletni klasik u domaćoj produkciji i gostovao u Poreču, u suradnji s porečkim Pučkim otvorenim učilištem. S jednakim je uspjehom već predstavljen u Umagu, u Gradskom kazalištu „Antonio Coslovich“, gdje je ostvaren u suradnji s gradskom ustanovom Festum. A svi oni koji ga još nisu uspjeli pogledati imaju još jednu priliku – u subotu, 23. prosinca, u Novigradu, u Centru za manifestacije i kulturu (CMIK) s kojim je također ostvarena lijepa suradnja. Predstava počinje u 18 sati, a kao i u Poreču i Umagu, za publiku je besplatna.

M.S.

 

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email