NEWS

AZRRI organizirao okrugli stol „Novi izazovi i prilike za održivi razvoj vinogradarstva i vinarstva u Istri“ u sklopu europskog projekta ECOVINEGOALS

Fotografija br.4
07.03.2022. 18:44; ; Početna / Gospodarstvo / AZRRI organizirao okrugli stol „Novi izazovi i prilike za održivi razvoj vinogradarstva i vinarstva u Istri“ u sklopu europskog projekta ECOVINEGOALS

Agencija za ruralni razvoj Istre, u ponedjeljak 7. ožujka 2022. godine u prekrasnom ambijentu Kaštela Morosini Grimani u Svetvinčentu organizirala je okrugli stol pod nazivom „Novi izazovi i prilike za održivi razvoj vinogradarstva i vinarstva u Istri“. Okrugli stol održan je u sklopu europskog projekta ECOVINEGOALS: Održivo upravljanje vinorodnim krajobrazima kao dio strateškog teritorijalnog razvoja te predstavlja nastavak prošlotjednog participativnog događanja, održanog u Edukacijsko gastronomskom centru Istre.

Na prvom događanju održanom u utorak, 1. ožujka 2022. godine, predstavljeni su rezultati u svezi provedene multi-kriterijske analize agroekoloških i ekonomskih performansi u pilot vinogradima Santa Lucia i Grimalda te mogućnosti i perspektiva istarskog vinarstva. Na današnjem okruglom stolu, koji je okupio važne aktere vinarskog sektora, uključujući primarni – poljoprivredu i tercijarni sektor – turizam Istarske županije, raspravljalo se o tome kako istarski vinari i vinogradari mogu ubrzati krizni oporavak i tranziciju prema većoj održivosti, te optimalno iskoristiti prilike koje novi europski financijski okvir donosi. Sudionici okruglog stola bili su Ezio Pinzan, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Istarske županije, Denis Ivošević, direktor Turističke zajednice Istarske županije, Ivica Matošević, Vina Matošević, Nikola Bienvenutti, predsjednik Udruge Vinistra te Emanuel Tutek, koji je sudjelovao u izradi Strategije razvoja vinarstva i vinogradarstva Istre do 2030. godine.

Istarski vinarski sektor doživio je velike izazove uzrokovane izvanrednim okolnostima, no istovremeno je pokrenuta i međunarodna tranzicija prema zelenom i digitalnom gospodarstvu koja je dala zamah, smjer i viziju oporavka. Participativnim pristupom žele se povezati svi akteri u sektoru vinarstva i vinogradarstva te razviti smjernice koje će pridonijeti vinarskom sektoru Istarske županije. Također, temeljem učinjenih istraživanja u sklopu projekta, prikupile su se vrlo važne informacije o potencijalima prilagodbe vinara i vinogradara u svezi klimatskih promjena, koji tranzicijom prema agroekološkom i održivom vinogradarstvu mogu osigurati kvalitetan prinos.

Ovaj događaj dio je sudioničkog procesa upravljanja tranzicijom vinogradarsko-vinarskog sektora u Istri, pokrenut u sklopu projekta ECOVINEGOALS kojeg provodi AZRRI. Stvaranjem kvalitetnih temelja održivog vinogradarstva, koji je u suživotu s prirodom, na taj način dodaje se konkurentska prednost Istri kao vinarskoj regiji.

Projekt ECOVINEGOALS, sufinanciran u okviru Jadransko-jonskog programa suradnje ADRION 2014.-2020., ima za cilj promicanje održivosti i otpornosti u vinogradarskom sektoru poticanjem tranzicije intenzivnih vinogradarskih sustava prema agroekološkim i održivijim sustavima upravljanja, koji štite staništa i krajolike, istovremeno štedeći resurse i smanjujući štetne emisije. Projekt u ukupnom trajanju od 36 mjeseci uključuje deset partnera iz Italije, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Grčke.

 

P.I.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email