NEWS
VALFRESCO 4 S
SPORTduo – s2

Automoto: smjerokaz – što je to ?

24.11.2004. 00:00; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Automoto: smjerokaz – što je to ?

Sve više vozača zaboravlja da na automobilu postoji i čudna naprava – lampica koja najavljuje promjenu smjera kretanja auta, skretanje na raskršću itd.

Pokušajte u jednom danu brojiti da li ima više vozača koji pravilno uključuju žmigavac prije nego skrenu ili ima više onih koji uopće ne uključuju. Onima koji ne koriste "žmigavac" prije skretanja posebno su "zahvalni" motoristi, pa oni vozači koji su iza genijalca, a onda kad se dogodi da neki "čudak" ne vidi da onaj ispred njega skreće lijevo i "čudak" udari u vozilo ispred sebe, e onda su oni koji više ne koriste "žmigavac" zahvalni i sami sebi 🙂

Prelazak iz jedne trake u drugu bez prethodne najave "žmigavcem" je već toliko uobičajen da nas čudi kada se netko ispred nas pravilno uključi u drugu traku i pri tome ukjluči famoznu lampicu.

U Poreču imamo kružni promet (kružni tok) kod gostionice Istra, a tamo doživiti da netko najavi svoj izlazak iz kružnog prometa "žmigavcem" prava je rijetkost. A kružnih prometa će biti još, kako stoji u projektu rješavanja prometne problematike Poreča.

Da ne govorimo o skretanju na raskršću desno ili pak o skretanju sa glavne prometnice na neku sporedno desno. Malo se češće događa da vozači ipak uključe "žmigavac" kada skreću lijevo pa moraju preći i preko suprotne strane ceste.

Print Friendly, PDF & Email