NEWS

Astronomsko društvo Višnjan dobitnik donacije „Zajedno smo jači“

13332981_1068606756551816_5671560848966963625_n
07.06.2016. 11:55; ; Početna / Gospodarstvo / Astronomsko društvo Višnjan dobitnik donacije „Zajedno smo jači“

Društveno odgovornim projektom „Zajedno smo jači“ Hrvatski Telekom donira 700.000 kuna – Dva pobjednička projekta su „Internet of Things u hrvatskim osnovnim školama 2016.” i „Campus“

Odabrani projekti usmjereni su na edukaciju djece u području znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike, što će pridonijeti stvaranju novih generacija mladih stručnjaka
Prepoznajući važnost ulaganja u popularizaciju znanosti među mlađim generacijama, Hrvatski Telekom je u sklopu ovogodišnjeg jedanaestog natječaja „Zajedno smo jači“ donirao dva najbolja STEM projekta u području Novih tehnologija i Znanosti, koji će podignuti kvalitetu obrazovanja osnovnoškolaca u području znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike. Svaki od projekata će zahvaljujući iznosu od 350.000 kuna moći realizirati niz aktivnosti koje će djecu kroz igru uvesti u svijet znanosti, a u projekte će se uključiti i sami zaposlenici HT-a svojim znanjem i iskustvom.
Pobjednik u kategoriji Novih tehnologija je projekt „Internet of Things u hrvatskim osnovnim školama 2016.”, čiji je nositelj Institut za razvoj i inovativnost mladih, a za koji se očekuje da će već u prvoj fazi okupiti pedesetak škola i gotovo 750 učenika. Projekt će omogućiti razvijanje učeničkog i nastavničkog potencijala u području robotike kroz Croatian Makers robotičku ligu, gdje će najmlađe generacije učiti napredne koncepte automatike i razvijati svoje informatičke vještine na praktičan, zabavan način i cjelovit način.
U kategoriji Znanost za najbolji projekt odabran je “Campus” Astronomskog društva Višnjan, koji će uključivati sustav radionica (škola i kampova) za učenike osnovnih i srednjih škola. Polaznici kampa imat će priliku sudjelovati u različitim aktivnostima vezanima uz STEM područje, a zahvaljujući natječaju radionice će moći primiti do 450 djece, što je čak trostruko više od dosadašnjih mogućnosti. Astronomsko društvo i jedna od najproduktivnijih zvjezdarnica svijeta projekt su razvili u sklopu Znanstveno-edukacijskog centra Višnjan, a iznos dobiven na ovom natječaju Zvjezdarnica Višnjan planira utrošiti na opremanje interdisciplinarnog Laboratorija za biologiju, kemiju i astrobiologiju (LABOS) u sklopu kampa.

„Pozdravljamo inicijativu Hrvatskog Telekoma da donira projekte upravo iz područja znanosti i novih tehnologija, koji će pridonijeti popularizaciji prirodoslovlja, tehnologije, inženjerstva i matematike među najmlađom generacijom. Potreba za zapošljavanjem obrazovanih STEM stručnjaka u stalnom je porastu, stoga je nužno djecu od najranije dobi potaknuti na obrazovanje u tom smjeru, i to na zabavan i praktičan način kao što to čine ovi projekti”, poručio je profesor Ignac Lovrek s Fakulteta elektronike i računarstva i član stručnog žirija.

„Hrvatski Telekom jedan je od vodećih STEM poslodavaca na hrvatskom tržištu, a ovogodišnjim donacijskim natječajem „Zajedno smo jači“ željeli smo ukazati na važnost kvalitetnog i praktičnog obrazovanja budućih generacija mladih stručnjaka u prirodoslovnim područjima. Ponosna sam što će naši zaposlenici i stručnjaci također biti uključeni u aktivnosti projekata, a namjera nam je uključiti i stipendiste i praktikante iz našeg projekta HT STEM HUB. Dio je to zaokružene priče stvaranja aktivne akademsko-gospodarske zajednice, koja će pridonijeti boljoj edukaciji budućih naraštaja kroz praksu”, izjavila je Marija Felkel, članica Uprave za ljudske resurse Hrvatskog Telekoma, te jedna od članica stručnog žirija.

U sklopu ovogodišnjeg natječaja zaprimljeno je čak 39 prijava u dvije navedene kategorije, a među njima su se tražili oni koji na najbolji način promiču STEM edukaciju među osnovnoškolcima. Zaposlenici Hrvatskog Telekoma internom selekcijom odabrali su po pet finalista iz svake kategorije, a konačne pobjednike odabrao je stručni žiri koji su činili predstavnici Hrvatskog Telekoma te stručnjaci iz nadležnih institucija i udruga. U dosadašnjih jedanaest godina Hrvatski Telekom je natječajem “Zajedno smo jači” s više od devet milijuna kuna podržao ostvarivanje 240 vrijednih projekata.

Radio Centar

Print Friendly, PDF & Email