Astronaut Thomas Marshburn posjetio vinariju Damjanić u Poreču

Tomas obitelj
03.08.2022. 18:06; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Astronaut Thomas Marshburn posjetio vinariju Damjanić u Poreču

NASA-in astronaut, nakon što se vratio sa 66 ekspedicije, odlučio je posjetiti Istru koja mu se iz svemira učinila kao najljepši kraj na kugli zemaljskoj. Tijekom obilaska našeg poluotoka, posjetio je vinariju Damjanić, gdje je degustirao vrhunsku selekciju vina i otkrio sve tajne vinarstva vlasnika Ivana Damjanića.

Dr. Thomas H. Marshburn postao je dio  NASA posade 2004. godine. Prije nego što je postao astronaut, dr. Marshburn služio je kao kirurg letač, dodijeljen medicinskim operacijama svemirskih letjelica. Prošle godine bio je pilot misije NASA SpaceX Crew-3 koja je lansirana 10. studenog 2021. To je za NASA-u bila 66 dugotrajna ekspedicija na Međunarodnu svemirsku stanicu.

Gledajući Zemlju iz svemira očarao ga je prizor suncem okupane zapadne obale Hrvatske.  Obala Istre i Kvarnera činili su mu se kao jedna od najfascinantnijih i dramatičnijih obala na kugli zemaljskoj. Nakon ekspedicije, odluka je pala da mora posjetiti ovo savršeno mjesto. Istra ga je tako dvaput očarala, jednom iz svemira i sada uživo. Kakav bi to posjet bio bez kušanja onog najboljeg što Istra nudi, istarskih vina. Thomas Marshburn zajedno sa svojom obitelji posjetio je vinariju Damjanić. Degustirao je cijelu selekciju vina, od Istarske malvazije, Clementa bijelog i crnog, Dura istriana, Akacije, autohtone Borgonje do rosea Penelope. Vina su ga u potpunosti oduševila i zasigurno će se vratiti u Istru.

Kao uspomenu vinariji Damjanić ostavio je potpisanu naljepnicu svemirske stanice ‘Route 66’ sa sažetkom misije ekspedije 66. Zanimljivost iza ove naljepnice je oblik štita američke autoceste, istog tipa znaka koji se nalazi duž “povijesne” ceste 66, koja se proteže od Chicaga, Illinois do Santa Monice u Kaliforniji. Na amblemu je Blake Dumesnil, grafički dizajner,  prikazao cestu koja se proteže od postaje do izvan Zemljinog horizonta i dubokog svemira kao ideju da je samo putovanje važno kao i odredište.

Od sada vinarija Damjanić bogatija je za ovakvu svemirsku uspomenu, koju je teško nadmašiti. Koliko je astronauta Marshburna Istra oduševila nije mogao sakriti i sigurni smo da ćemo ga na našem poluotoku vidjeti ponovo.

Andrea Pančur

 

 

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email
Ljekarna