NEWS
Ljeto u Funtani

Aplikacije Domaća web-tržnica i Valfresco direkt prezentirane na on-line sastanku Radne skupine formirane u okviru projekta DESIRA (Digitalizacija: ekonomski i socijalni utjecaj u ruralnim područjima)

28.10.2020. 08:38; ; Početna / Gospodarstvo / Aplikacije Domaća web-tržnica i Valfresco direkt prezentirane na on-line sastanku Radne skupine formirane u okviru projekta DESIRA (Digitalizacija: ekonomski i socijalni utjecaj u ruralnim područjima)
2020-10-28_08h39_32

Ministarstvo poljoprivrede jedan je od 25 projektnih partnera uključenih u provedbu projekta DESIRA (Digitalizacija: ekonomski i socijalni utjecaj u ruralnim područjima) u okviru programa Obzor 2020, čiji je vodeći partner Sveučilište u Pisi, Italija. Jedna od ključnih aktivnosti u projektu je formiranje 20 radnih skupina (engl. Living Laba) odnosno skupine stručnjaka iz različitih područja unutar zemalja partnera od kojih će svaki obraditi specifičnu temu digitalizacije u ruralnom prostoru.

Radna skupina koja je uspostavljena za područje Jadranske Hrvatske ima temu povezivanja lokalnih poljoprivrednika i turističkog sektora putem digitalnih inovacija. Radnu skupinu sačinjavaju stručnjaci iz Ministarstva poljoprivrede i Instituta za poljoprivredu i turizam, te dionici iz sektora poljoprivrede ponajprije poljoprivredni proizvođači, predstavnici turističkog sektora, ugostitelji te stručnjaci za informatičke tehnologije s područja Istarske, Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske županije.

Prva radionica je, zbog pogoršanja epidemiološke situacije, održana u on-line obliku 27. 10. 2020.

Radionici je prisustvovalo ukupno 20 sudionika. U uvodnom dijelu je predstavljan projekt DESIRA od strane Ene Ban iz Ministarstva poljoprivrede, te su predstavljeni primjeri dobrih praksi on-line trgovina poljoprivrednih proizvoda.

Primjer aplikacije “Domaća web tržnica” predstavio je dr. sc. Milan Oplanić iz Instituta za poljoprivredu i turizam, a primjer “Valfresco direct” web platforme organizirane od strane tvrtke Valamar d.d. predstavio je Dražen Mofardin. U drugom dijelu radionice Kristijan Jelaković iz Ministarstva poljoprivrede je pobliže upoznao radnu skupinu s budućim aktivnostima, dok su teme za raspravu na budućoj radionici predstavljene od strane suradnika iz Instituta za poljoprivredu i turizam: „Postojeća iskustva i utjecaj digitalizacije na poslovanje sektora poljoprivrede i turizma“, „Turizam kao tržište lokalnih poljoprivrednih proizvoda“ i „Digitalne inovacije kao posrednik u povezivanju lokalnih poljoprivrednika i turističkog sektora“. Druga radionica za članove Radne skupine na projektu Desira predviđena je tijekom prosinca 2020.

Print Friendly, PDF & Email