NEWS

Antonela Glavić i Kiara Janko predstavljale Hrvatsku i Poreč na natjecanju “Premio e Concorso Internazionale di Fisarmonica” u Italiji

dsc_0674
28.09.2016. 23:36; ; Početna / Kultura / Antonela Glavić i Kiara Janko predstavljale Hrvatsku i Poreč na natjecanju “Premio e Concorso Internazionale di Fisarmonica” u Italiji

U Castelfidardu (Italija) se od 22. – 25. rujna 2016. godine održao 41. Premio e Concorso Internazionale di Fisarmonica,  jedno od najvećih i najuglednijih svjetskih natjecanja za harmoniku sa dugogodišnjom tradicijom.

Castelfidardo se smatra i jednim od najznačajnijih gradova na harmonikaškoj karti svijeta s obzirom da tamo postoji velika tradicija harmonike. U samom mjestu i okolici postoji i velik broj tvornica harmonika te cijeli grad živi s glazbom i harmonikom.

Premio e Concorso Internazionale di Fisarmonica u Castelfidardu je velika manifestacija i natjecanje, te mjesto  gdje se okupi gotovo cijela harmonikaška elita svijeta.  Ovogodišnje natjecanje ugostilo je čak 41 člana stručne komisije koja je pratila i ocjenjivala natjecanje što govori o kvaliteti i kvantiteti cijelog natjecanja. Natjecatelje ocjenjuje međunarodni žiri sastavljen od eminentnih umjetnika na harmonici, pedagoga, dirigenata i skladatelja. Na ovogodišnjoj su se ediciji manifestacije predstavili natjecatelji iz 34 zemalja svijeta.

Manifestacija obuhvaća natjecanje komornih sastava, orkestara i solista, a obogaćena je cjelodnevnim programom, nizom predavanja i koncerata koji se simultano održavaju na raznim lokacijama po gradu.

Umjetničku školu Poreč, grad Poreč, Istru i Hrvatsku na najbolji mogući način predstavile su dvije učenice porečke škole Kiara Janko i Antonela Glavić koje su ujedno bile i jedine predstavnice Hrvatske.

Antonela Glavić, učenica 5. razreda u A kategoriji ( solisti od 12 godina i mlađi ) svojim je izvrsnim nastupom osvojila 8. mjesto.

Kiara Janko, učenica 6. razreda u B kategoriji ( solisti od 15 godina i mlađi ) svojim je sjajnim nastupom osvojila  8. mjesto.

Kiaru i Antonelu pripremala je za natjecanje njihova profesorica savjetnica Ana Šterpin Zagoranski.

Kiara Janko i Antonela Glavić pobjednice su Državnog natjecanja i dobitnice brojnih nagrada na državnim i međunarodnim natjecanjima. Sama činjenica da su jedine nastupale na ovom natjecanju među najboljim harmonikašima svijeta i predstavljale našu zemlju velika je čast i izazov kako Kiare i Antonele tako i njihove profesorice Ane i porečke glazbene škole.  

Postignuti rezultati i zapaženi nastupi veliki su uspjeh jer je Castelfidardo uz Kligenthal  (Njemačka) jedno od najjačih natjecanja za klasičnu harmoniku na svjetskoj razini gdje su zastupljene i kategorije za mlađe natjecatelje. Samo biti i natjecati se sa najboljima harmonikašima svijeta zasigurno je veliki uspjeh a osvojiti 8. mjesto na svijetu kada prevladavaju nijanse i umjetnički dojam izvanredan uspjeh.

Čestitke i pohvale Kiari Janko, Antoneli Glavić i profesorici Ani Šterpin Zagoranski!

Vi ste ponos naše Škole, grada Poreča i Hrvatske!

Uz najljepše želje u daljnjem radu,

Ravnateljica Umjetničke škole Poreč

Sanjica Sara Radetić

Print Friendly, PDF & Email