NEWS
Max 180920 S

Antolović: Mislim da je u ovom slučaju Općina potpuno zakazala

19.06.2006. 00:00; Učitavanja: 165; Početna / Novosti / Okolne općine / Antolović: Mislim da je u ovom slučaju Općina potpuno zakazala
395GO142298.jpg

Na području stambenog naselja Trsine, s desne strane na ulazu u Vrsar, veliko je i vrlo aktivno gradilište, kao da se radi o jeku građevinske, a ne početku turističke sezone. Nekadašnja livada i parkiralište poprište su rada dvadesetak strojeva građevinske mehanizacije te skladište materijala. Oko hrpa pijeska, šljunka, dasaka za šalovanje, cijevi i čega još sve ne, kruže bageri, kamioni, cisterne, oko njih znojni i prašnjavi zidari i raznorazni majstori. Svi zajedno gurajući se na malom prostoru, prekopanoj uličici i tri parcele na kojima niču tri prekrasne kuće za odmor s bazenom. U petak su, primjerice, strojevi i radnici radili od 5.45 do 21.30 sati.

Ne bi to bilo ništa čudno kada ne bi bila sredina turističkog lipnja, a oko gradilišta sve obiteljske kuće nezadovoljnih turista i još nezadovoljnijih im domaćina! U našu su redakciju stizali pozivi iznerviranih vlasnika već od petka: »Dođite i vidite kako se ovdje živi i radi!«


Kulminacija nezadovoljstva

Nezadovoljstvo je kulminiralo za vikend nakon čega je Mirna Antolović, jedna od susjeda i općinska vijećnica Stranke zelenih, inicirala sastanak s vlasnikom parcela i investitorom Jasminkom Umičevićem, koji je od Općine kupio tri građevinske parcele na kojima se sada gradi. No, ne radi samo on. U tijeku je kopanje i za kanalizacijsku mrežu, a investitor je porečka Usluga.

– Dođite i vidite što se ovdje događa. Danas je 17. lipnja, dakle dva dana nakon općinske odluke o prestanku svih građevinskih radova, a ovdje ništa ne ukazuje na to da će radovi stati. Dapače. Ljudi su van sebe jer niti oni mogu normalno živjeti u ovoj buci i prašini, niti turisti koje su ugostili u svojim kućama, javila nam je Antolović.

I Vesna Turković, druga općinska vijećnica, iz redova SDP-a, također jedna od susjeda, ne zna bi li se više ljutila na Općinu ili na investitora Umičevića. Veli da svaki dan zovu nadležne u Općinu, protestiraju i ukazuju na probleme, ali ništa se ne događa niti poduzima. Do nekih kuća ne može se doći automobilom, a ima i teže bolesnih do kojih Hitna, da treba, ne bi stigla. Problem je u tome što su komunalni radovi počeli tek 15. svibnja, kada su zapravo trebali biti dovršeni. Općina je, naime, od Usluge naručila projekt za gradnju kanalizacije koji je kasnio točno dva mjeseca, a potom su se radovi, predviđeni za samo sedam, trajali čak 32 dana, budući da se radi o kamenoj podlozi. Područje je to, naime, nekadašnjeg kamenoloma pa su pikunatori imali puno više posla, a sve to produžilo je ionako već debelo zakašnjele radove. Kako veli Turković, investitor upućuje na Općinu, Općina pak na kašnjenje Usluge, a problem trpe građani.


Općina »svađa« građane

Da bi nekako pokušali primiriti stanje, doznajemo od Antolović, građani su se morali samoorganizirati pa su se u subotu poslije podne našli s investitorom Umičevićem da bi zajedno pronašli kompromisno rješenje.

– Građevinsku dozvolu dobio sam pred više od godinu dana, tada sam platio sve potrebne komunalije, što nije bio mali novac. Zastoj je nastao zbog gradnje kanalizacije, koja je počela 15. svibnja, zadnji dan, kada je trebala već biti gotova. I ja sam urgirao i zvao odgovorne u Općini, no, kako su mi rekli, kasnilo se s izradom projekta. Isto je bilo i s vodovodom – suglasnost za kopanje dobio sam tek 1. lipnja. Upravo sam došao iz Istarskih cesta gdje me uvjeravaju da bi posao trebao biti gotov do srijede, a svi radovi najkasnije do sljedećeg ponedjeljka. Meni je svejedno, ako želite, ja ću narediti da se radovi odmah prekinu i nastave na jesen, možemo sačekati do srijede da posao dovrše Istarske ceste ili konačno do ponedjeljka kada bi sve trebalo biti gotovo, rekao je Vrsaranima Umičević, i sam nezadovoljan situacijom u kojoj se našao.

Nakon rasprave građani su se s investitorom dogovorili da ipak sačekaju sljedeći ponedjeljak da se završe svi radovi jer, ako gradilište ostane u sadašnjem stanju, nisu ništa dobili do razrovano susjedstvo i prašinu.

Zašto se sve to dogodilo, jučer smo pokušali saznati od načelnika Franka Štifanića, ali, budući da je bila nedjelja, načelnika nismo uspjeli dobiti.

– Žao nam je što Općina dovodi građane u situaciju da se svađaju na terenu. Mislim da je u ovom slučaju naša Općina potpuno zakazala, komentirala je vijećnica Antolović.

V. Medvedec, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email