NEWS

Antifašisti Poreštine održali godišnju skupštinu

19.04.2008. 00:00; ; Početna / Novosti / Svakodnevnica / Antifašisti Poreštine održali godišnju skupštinu
381185.jpg

Svi dokumenti su usvojeni jednoglasno. Skupštinu je pozdravio gradonačelnik Poreča Edi Štifanić, u ime porečke organizacije Hrvatske stranke umirovljenika Oreste Cosetto, u ime općine Vižinada Valter Šikman, a porečkog Društva "Josip Broz Tito" Martin Matošević.
U izvještajima je rečeno da je u 2007. godini umrlo 23 borca Narodnooslobodilačkog rata, te da je od popisa 1965. godine, kada ih je bilo 2.700, sada u SAB-u Poreštine još 416 članova. U programu rada je rečeno da i nakon 3 godine saborska Deklaracija o antifašizmu još uvijek je samo mrtvo slovo na papiru, te da će borci i nadalje inzistirati na izjednačavanju prava boraca NOR-a i veterana Domovinskog rata. U 2008. godini obilježit će se 65. obljetnica Rujanskih dana – Odluke o sjedinjenju Istre sa maticom domovinom – Hrvatskom. Ista je obljetnica i bitke kod Tićana, odlaska prve organizirane grupe partizana sa Rušnjaka u Narodnooslobodilački rat.
U diskusiji je Božo Štifanić apelirao na POUP da ne dozvoli zastaru predmeta – sudskog rješenja da se vrati u prvobitno stanje rodnu kuću Narodnog heroja Joakima Rakovca. Zamjereno je i Gradu Poreču što je u tiskanom kalendaru za 2008. godinu zapisano samo: "30. april-Dan Grada Poreča" i ništa drugo. Trebalo je napisati istinu: Dan oslobođenja Grada Poreča, kako i piše na spomen ploči na gradskoj palači.

R.V.A.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email