NEWS

aMORE festival moru i ekološke aktivnosti Turističke zajednice Grada Poreča

amore_festival_moru_porec
30.05.2017. 18:04; ; Početna / Lifestyle / Ekologija / aMORE festival moru i ekološke aktivnosti Turističke zajednice Grada Poreča

Amore – festival moru nova je manifestacija koja će se u Poreču odvijati od 8. do 25. lipnja. Festival je to koji je u potpunosti posvećen moru i koji će uz brojna događanja povezati umjetnosti, kulturu, znanost, sport i zabavu. Tim je povodom u foajeu kina jučer održana konferencija za novinare na kojem su u ime organizatora – porečke udruge Zona – bogati program predstavile Petra Počanić i Sabina Damiani.

Svjetski dan mora i oceana

– Cilj festivala je skrenuti pozornost na okolišni, društveni i kulturni značaj morskih ekosustava, kao i na uzroke njihove degradacije, a u svrhu njihova očuvanja. Željeli bismo pridonijeti aktiviranju svjesnijih i odgovornijih lokalnih zajednica te turista koji kolektivnim djelovanjem mogu pridonijeti ispunjavanju globalnih ciljeva za održivi razvoj, kazala je Počanić.

Prvi dan festivala, kao rezultat volonterskog angažmana članica Zone, bit će točno na Svjetski dan mora i oceana, kada će se prikazati film „Planet Ocean“. Počanić i Damiani naglasile su da osim brojnih filmskih projekcija u porečkom kinu, na kojima će se prikazati recentni i nagrađeni domaći i strani filmovi vezani za temu mora, nekoliko filmova prikazat će se i u POP-UP kinu Corner. U programu su i dvije izložbe – fotografska „More mogućnosti“, na kojoj će pokazati radove koji su pristigli na natječaj. Druga je multimedijalna izložba „Gdje počinje more“, a predviđena su i stručna predavanja o trenutnom stanju i važnosti morskog ekosustava i mogućnostima za njegovo održivo upravljanje. Planirane su i radionice za najmlađe u suradnji s lokalnim veslačkim i jedriličarskim klubom, zatim plesnih izvedbi, zatim eko akcije čišćenja podmorja i drugo. Prvo izdanje festivala zatvorit će se s poezijom posvećenom moru a stihove će govoriti Gaetano Benčić, Drago Orlić, Rade Vojinović i Budimir Žižović. Sve aktivnosti tijekom Amorea bit će besplatne, a točan raspored svih događanja može se pogledati na www.facebook.com/amorefestivalporec.

Zaštitni znak sigurne plaže

U sklopu festivala održat će se i niz ekoloških aktivnosti Turističke zajednice koje je predstavio njen direktor Nenad Velenik. Govoreći o Plavoj zastavi, kao zaštitnom znaku sigurne plaže i čistog mora prepoznatog u više od 40 zemalja svijeta, kazao je da će ih Poreč ovog ljeta imati čak 22. Poreč će s tom brojkom biti prvi u Hrvatskoj. Čak sve tri gradske plaže imaju taj barjak, što je izuzetno važno za goste. Najavio je da će se svečano podizanje Plave zastave održati 9. lipnja na Gradskom kupalištu u 11.30 sati. I to je definitivno jedan od razloga zašto turisti biraju Poreč kao mjesto za odmor.

– U suradnji sa sportsko-ribolovnim društvom Zubatac provedena je akcija prikupljanja smeća na svim manjim otocima porečkog akvatorija, jer ih puno gostiju bira za bijeg od gužvi. Tijekom lipnja u suradnji s podvodnim klubom organizirat će se tradicionalna akcija čišćenja podmorja na nekoliko lokacija, kao što su uvalu Peškera i Porto Bussola, te Gradsko kupalište gdje će boraviti djeca u ljetnim kampovima, istaknuo je Valenik dodajući da će se u rujnu prirediti akcija čišćenja podmorja na rivi.

Podrška drugih

Podršku festivalu Amore izrazili su i predstavnici drugih organizacija koje su partneri udruzi Zona u ovom novom projektu – ravnateljica Istarske kulturne agencije Aleksandra Vinkerlić, glasnogovornica hotelijerske kuće Plava laguna Eva de Zan Prusina, Barbara Sladonja u ime Instituta za poljoprivredu i turizam Poreč, te voditelj glazbeno-scenske djelatnosti David Belas u Pučkom otvorenom učilištu koji će osigurati festivalu svu potrebnu logistiku.

(T. KOCIJANČIĆ, Glas Istre)

 

aMORE – festival moru 8.– 25.6.2017. Poreč PROGRAM 2017.

8.6. ČETVRTAK (Svjetski dan mora i oceana)

21.00 [KINO POUP]
FILM PLANET OCEAN

Režija: Yann Arthus-Bertrand, Michael Pitiot [Francuska, 2012., 94 min]

9.6. PETAK

19.30 [GALERIJA SINČIĆ]

PREDAVANJE

MORSKI OTPAD dr.sc. Mirta Smodlaka [IRB – Centar za istraživanje mora, Rovinj]

POREČKI VIRTUALNI CENTAR ZA PRAĆENJE INVAZIVNIH VRSTA – GRAĐANI ZNANSTVENICI dr.sc. Barbara Sladonja [Institut za poljoprivredu i turizam, Poreč]

 

10.6. SUBOTA

10.00 – 12.00 [SC Valeta, Lanterna] EKO AKCIJA [Zeus Faber Diving Center, gostuje Društvo za podvodna istraživanja MINA  – Pula]

 

RADIONICA

PRIČE O MORU za djecu od 1. do 4. razreda OŠ.
(max 20 djece, prijave poslati do 5.6.2017. na: [email protected] s naznakom ZA RADIONICU (navesti ime i prezime djeteta, uzrast te ime i prezime roditelja/staratelja) ili telefonski na 091 5329 515.

12.6. PONEDJELJAK

21.00 [KINO POUP]
FILM
MODRI KAVEZ

Režija: Bruna Bajić [Hrvatska, 2015., 95 min]

13.6. UTORAK

20.30 [GALERIJA SINČIĆ i LAPIDARIJ ZAVIČAJNOG MUZEJA POREŠTINE]
OTVORENJE FESTIVALA  I OTVORENJE IZLOŽBI
SKUPNA FOTO IZLOŽBA “MORE MOGUĆNOSTI” / Selektirane fotografije pristigle na foto natječaj
MULTIMEDIJALNA IZLOŽBA “GDJE POČINJE MORE?” Izlažu: Maša Bajc (HR), DUAE Collective (ITA), Seba Kurtis (ARG), Davor Sanvincenti (HR), Ida Skoko (HR)

Izložbe ostaju otvorene do 25.6.

14.6. SRIJEDA
19.30 [GALERIJA SINČIĆ] PREDAVANJE
EKSPEDICIJA U SARGAŠKO MORE – KOLIJEVKU EUROPSKE JEGULJE

dr.sc. Maria Blažina
[IRB – Centar za istraživanje mora, Rovinj]

RIBLJA HRANA, NEPROCJENJIV IZVOR ENERGIJE Ariana Stojnić, mag. oecol. et prot. nat.  [S.I.C. Višnjan]

 

16.6. PETAK
21.00 [KINO] FILM
ZABORAVLJENI PROSTOR
(THE FORGOTTEN SPACE)
Režija: Allan Sekula, Noël Burch [Nizozemska  – Austrija, 2010., 112 min]

 

19.6. PONEDJELJAK

21.00 [KINO] FILM
FUNE: DJEVOJKE KOJE SANJAJU MORE (FUNE: SEA DREAMING)
Režija: Katia Bernardi [Italija, 2016., 77 min]

 

20.6. UTORAK
19.30 [GALERIJA SINČIĆ] PREDAVANJE
ODRŽIVO UPRAVLJANJE MORSKIM RESURSIMA
Danijel Kanski i Patrik Krstinić [WWF Adria  – Hrvatska]

MAKROALGE U ISTARSKOM PRIOBALJU dr.sc. Ljiljana Iveša [IRB – Centar za istraživanje mora, Rovinj]

 

21.6. SRIJEDA

21.00 [KINO POUP] FILM
POŽAR NA MORU
(FUOCOAMMARE)
Režija: Gianfranco Rossi [Italija, 2016., 114 min]

 

22.6. ČETVRTAK

21.30 [CAFFE BAR CORNER] POP – UP KINO CORNER
Gostuju filmovi s Etno Film Festivala Rovinj

SLADAK ŽIVOT (SWEET LIFE)
Režija: Ana Trebše [Srbija, Hrvatska, 2016., 23 min]

O FISHERMAN, MY OLD MAN (MEU PESCADOR, MEU VELHO)
Režija: Amaya Sumpsi [Portugal, 2013., 60 min]

23.6. PETAK

19.00 – 20.00  [UVALA PEŠKERA – kod veslačkog kluba] RADIONICA
DOĐOH, VIDJEH, PROVESLAH
– probno veslanje za +12

24.6. SUBOTA
11.00 – 13.00  [UVALA PEŠKERA – kod jedriličarskog kluba] RADIONICA
JEDRENJE ZA ODRASLE – DJECA INSTRUKTORI

21.00 [TRG SLOBODE] PLESNA PRODUKCIJA: More emocija [Koreografija: Nicole Speletic (NY); Plesači/ce: Studio za izvedbene umjetnosti MOT 08]

 

25.6. NED
21.00 [CAFFE BAR LAPIDARIUM] FINISSAGE
POEZIJA MORU

Večer posvećena čitanju poezije o moru.
Sudjeluju autori Gaetano Benčić, Drago Orlić, Rade Vojinović i Budimir Žižović.

Uz poeziju, kušat ćemo i neke od recepata iz Brodske kuharice autora Budimira Žižovića, koji će usput i objasniti važnost kulture prehrane na brodu.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email