NEWS

Aktualna tema: gripa i lijek

13.02.2005. 00:00; ; Početna / Novosti / Aktualna tema: gripa i lijek
717tamiflu.gif

Tamiflu se je pojavio još 2001. godine u zapadnoj Europi, a u Sheratonu u Zagrebu 2002. godine je održana njegova prezentacija.

No, zbog cijene od 280 kn i kratkog roka trajanja, u našim je ljekarnama rijedak gost. U susjednoj Sloveniji isti lijek se prodaje po 190 kn i lijeka ima.

Ukoliko osjetite da Vas lovi gripa, imate 2 do 3 dana vremena da počnete uzimati lijek, koji će gotovo poništiti gripu.

Evo što kažu o lijeku na farmakologija.com:

"Oseltamivir – Epidemija gripe svake je godine veliki zdravstveni problem. Cijepljenje je mjera na koju mnogi pristaju ne znajući jednu stvar: cijepljenje štiti individualno od virusa sprječavajući njegovo širenje po organizmu i neugodne maifestacije. Međutim cijepljenja osoba nastavlja širiti viruse gripe u svojoj okolini i doprinosti epidemiji.

Uobičajni "lijekovi" za tretman gripe samo tretiraju neugodne simptome gripe (slabost, temperatura, bolovi…), ali ne liječe uzrok gripe tj. nisu antivirotici i ne blokiraju zarazu virusom gripe te sve ostaje na čekanju da viruse ukloni imuni sustav organizma.

Virus gripe na svojoj površini sadržava neuraminidazu, enzim uz pomoć kojeg novosintetizirani virus izlazi iz zaražene stanice i napada slijedeću. Bez njega novosintetizirani virus ne bi mogao izaći iz zaražene stanice.

Oseltamivir je novi lijek koji blokira aktivnost neuraminidaze. Virus može zaraziti stanicu, replicirati se u njoj, ali nove jedinke virusa ne mogu izaći van stanice i zaraziti druge. Takvu stanicu zajedno s virusima uklanja imuni sustav organizam. Na taj način se liječi sam uzrok gripe ali, za razliku od cjepiva, sprječava se i daljnja zaraza drugih osoba.

Registrirani u RH za 2003: Tamiflu (F.HOFFMAN LA ROCHE)"

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email