NEWS
VALFRESCO S-170422

AKTIVNOSTI NATURE HISTRICE

13.12.2009. 00:00; ; Početna / Lifestyle / Ekologija / AKTIVNOSTI NATURE HISTRICE
516dolina_mirne.jpg

Iako do kraja godine vjerojatno neće stići najavljena suglasnost Ministarstva kulture o proglašenju ušća Mirne posebnim ornitološkim rezervatom, čime će Istra nakon Paluda dobiti drugo takvo zaštićeno područje, u Naturi Histrici su zadovoljni ovogodišnjim aktivnostima u zaštiti, održavanju i promicanju zaštićenih područja i drugih prirodnih vrijednosti na području Istarske županije. Natura Histrica, naime, aktivno sudjeluje u pripremama za izmjenu županijskog prostornog plana, čime će se definirati zaštićeni dijelovi prirode.

– Pri kraju je ogroman posao istraživanja svih područja koja su u prostornom planu označena kao zaštićena. Analizom dobivenih rezultata utvrdit će se prijedlog revizije granica postojećih zaštićenih prostora koja su promjenama u prirodi, poput prerastanja travnjaka u šikaru, izgubile floru zbog koje su štićene. Predložit će se, međutim, ustanovljavanje novih zaštićenih područja, kaže ravnatelj Nature Histrice Elvis Zahtila.
Uz reviziju postojećih zaštićenih područja, ove su godine najintenzivnije istraživali uvalu Blaz kraj Marčane, koja će se zaštititi kao značajni krajobraz, i zaljev Budava, oko kojeg će uz akvatorij zaštititi i priobalje. Djelatnici Nature Histrice su i ove godine nastavili floristička, ornitološka, ihtiološka i oceanološka istraživanja Kamenjaka, Paluda, ušća rijeke Mirne, Raše i Pazinčice, sliva Butonige, lokaliteta kod Gradinje-Šorgi i područja Nacionalnog parka Brijuni, najvrednija zaštićena područja Istre.

Uz kontinuirano praćenje u močvari Palud i na ušću Mirne, u suradnji sa zagrebačkim Ornitološkim zavodom obavljeno je posebno praćenje jesenske migracije i prstenovanje ptica, napose grabljivica. Na Ćićariji su radi izrade studije utjecaja na okoliš izgradnje vjetroelektrana praćeni preleti bjeloglavog supa i pojave rijetke vrsta leptira Maculinea alcon.

Zbog izrade studije utjecaja na okoliš okolnih turističkih naselja obavljena su floristička i oceanološka istraživanja uvale Saline kraj Rovinja, za koju se također predlaže da se zaštiti. Natura Histrica je ispitivala i prirodne vrijednosti lokacija koje su u prostornom planu namijenjene izgradnji golf terena. Uz nastavak rada na projektu "Crvena knjiga vaskularne flore Istre o rijetkim biljnim vrstama", nadzornici ustanove u obilasku Istre sustavno prate pojavu ambrozije.

– Sudjelovali smo i u međunarodnim projektima. U akciji "Europska destinacija izvrsnosti", kojom se biraju zaštićena izletišta, u suradnji s Turističkom zajednicom Rovinja predložili smo Palud i Lim, koji je ušao u uži izbor među deset najboljih. Predstavljen je i međunarodni projekt "Underground", nastao višegodišnjim istraživanjem istarskog podzemlja uz korištenje pretpristupnih fondova Europske unije. Preko projekta "Eurodyssey" organizirali smo upoznavanje studenata iz Francuske, Španjolske i Italije s našim zaštićenim područjima, veli Zahtila.

Po "Undergroundu" su potpisani ugovori za nova dva međunarodna projekta Europske unije – KUP i PROTECT. KUP je ustvari nastavak "Undergrounda", pa će se njime obnoviti stara škola u Vodicama na Ćićariji, koja će postati speleološka kuća. Projekt PROTECT, koji će se provoditi s Italijom i Francuskom, posvećen je zaštiti šuma od požara.

Pripremljena su i tri međunarodna projekta za natječaj IPA Adriatico i program "Mediteran – jadranska euroregija". S Gradom Pulom kandidira se program zaštite šume Busoler, a s Hrvatskim šumama provodit će se projekt novih modela održavanja šuma. U tijeku je i izrada elaborata za uvrštenje područja donjeg Kamenjaka na svjetsku listu najvažnijih zaštićenih područja prirode IPA (Important Plant Area).

(A. POKRAJAC, Glas Istre)

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email