NEWS
VALFRESCO 4 S
SPORTduo – s2

Agrolaguna izložila merlot, cabernet i malvaziju

28.03.2006. 00:00; ; Početna / Novosti / Agrolaguna izložila merlot, cabernet i malvaziju

Jedan od najvećih svjetskih sajmova vina, Prowein 2006., na kojemu 26 hrvatskih vinara i proizvođača jakih alkoholnih pića izlaže na zajedničkom nacionalnom štandu, otvoren je jučer u Düsseldorfu. Međunarodni sajam Prowein jedan je od vodećih sajmova vina u svijetu, na kojemu ove godine, na 37 tisuća četvornih metara, izlaže nešto manje od tri tisuće izlagača iz 46 zemalja, najviše do sada.

Zajednički nastup hrvatskih vinara na štandu veličine 80 kvadrata organiziraju Hrvatska gospodarska komora i Splitsko-dalmatinska županija uz sufinanciranje Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva. Istarska vina na sajmu će zastupati porečka Agrolaguna koja će se predstaviti merlotom, cabernetom i malvazijom.

Zbog čega su se odlučili na zajednički štand s 26 hrvatskih tvrtki, poput Badela 1862, Iločkih podruma, Kutjeva, Maraske, Dalmacijavina itd., a ne na individualno predstavljanje pitali smo Bruna Legovića, direktora Agrolagune.

– Ovaj put smo se odlučili za nastup na sajmu u organizaciji HGK-a budući da još uvijek nismo dovoljno veliki da možemo konkurirati na njemačkom tržištu, pa nam je preskupo samostalno nastupiti na sajmu. Njemačko tržište više konzumira crna vina, a mi smo tek sada u fazi sadnje tih sorti pa ćemo tek za nekoliko godina moći ponuditi veću količinu crnog vina. Sada se pripremamo za sajam u Stockholmu koji se održava krajem travnja i tamo ćemo nastupiti samostalno s vinima za koja vjerujemo da će pronaći kupce na skandinavskom tržištu, a to su malvazija, teran, borgonja i merlot, rekao je Legović.

Hrvatski vinari već petu godinu zaredom izlažu na sajmu, a ove godine, na inicijativu HGK-a, pod zajedničkim imenom »Hrvatska vina i vinogradi«. Tijekom tri dana trajanja sajma HGK će organizirati razne popratne aktivnosti poput stručno vođenih degustacija i promocija hrvatskih vina i vinogradarskih regija, te prezentacija razvoja vinarstva u Hrvatskoj. Hrvatska je u 2005. godini izvezla oko 30 tisuća hektolitara vina, pri čemu najveći dio izvoza, odnosno 65 posto, čini izvoz u zemlje EU-a, doznaje se iz HGK-a.

G.J., Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email