NEWS
VALAMAR-S-sezona

Advent Poreč i ove godine potvrdio da je najposjećeniji i najljepši blagdanski program u hrvatskom dijelu Istre

Advent Porec (18)
14.01.2020. 18:06; ; Početna / Novosti / Iz Grada Poreča / Advent Poreč i ove godine potvrdio da je najposjećeniji i najljepši blagdanski program u hrvatskom dijelu Istre

Najljepši Advent u hrvatskom dijelu Istre – Advent Poreč i ove je godine po broju posjetitelja, bogatom dekoracijom i još bogatijim programom te odličnom atmosferom u srcu starogradske jezgre potvrdio status najpopularnijeg blagdanskog programa u Istri. Usprkos povremeno nepovoljnim vremenskim prilikama, prosječna posjećenost Adventa povećana je za 20%, prvenstveno zahvaljujući bogatijem i raznolikijem programu, besplatnom klizalištu za sve, kao i širom gastronomskom ponudom. Važnost ove manifestacije, kao primjera suradnje između javnog i privatnog sektora, prepoznala je i TZ Istarske županije koja je Adventu Poreč uručila posebnu nagradu Zlatna koza – Capra d’oro za „uspješnu realizaciju najljepšeg istarskog adventa.“

Tijekom Adventa Poreč najviše su nas posjećivali Austrijanci, Talijani, Slovenci, Nijemci te domaći gosti, a usporedimo li ovogodišnje brojke s rezultatima u prosincu 2015. godine, odnosno godinom prije prvog izdanja Adventa Poreč, dolazimo do povećanja od ča 47% u dolascima i 64% u noćenjima. Tijekom blagdana otvoreno je bilo 17 hotela, a starogradska jezgra Poreča ponovno je doživjela zimu kakvu su Porečanke i Porečani željno iščekivali kroz cijelu godinu. Zimu ispunjenu s tridesetak koncerata, dječjim predstavama, Porečkom bajkom i poklonima za 1.400 porečkih mališana, besplatnim klizanjem i druženjem uz bogatu gastronomsku ponudu.

Pun pogodak i ove je godine bilo besplatno klizalište, na kojem je dnevno klizalo i do tisuću posjetitelja, uz potpuno besplatan najam opreme te stručnu podršku trenera. Vikend-događanja u srcu starogradske jezgre okupljala su i više tisuća posjetitelja, od čega se posebno izdvajaju vrlo posjećeni koncerti Opće opasnosti, Nene Belana i Fiumensa, Night Expressa, Mie Dimšić, Gustafa i ostalih, kao i popularna druženja vikendima ujutro kroz besplatnu degustaciju slastica na Slatkom jutru, te uz bakalar i vino na Badnjem jutru, tijekom kojeg je podijeljeno čak tisuću porcija. Ove je godine održan i glazbeni festival Veseli glasi, a već tradicionalno dan prije Silvestrova održano je izvlačenje lutri Društva invalida Poreč. Novogodišnji vikend obilježili su Dječji doček u podne, kao i jedan od najposjećenijih dočeka u zemlji – Severina je tisuće Porečana i gostiju uvela u novu godinu, a brojnih posjetitelja nije nedostajalo ni na paralelnom dočeku uz DJ Stanka Bondžu na Trgu Matije Gupca.

Tradicionalni blagdanski program za najmlađe, Porečka bajka, i ove se godine održala u bajkovito uređenoj Vili Polesini, a tijekom četiri dana programa podijeljeno je ukupno 1.400 poklona te odigrano 16 dječjih predstava Teatra Naranča i udruge Birikina. Na Adventu je mališane svakog dana širom otvorenih vrata čekala Kućica Djeda Mraza, u kojoj su se mogli družiti s Djedom Mrazom i njegovim vilenjacima, dok su svakog petka i subote bile organizirane prigodne predstave udruge Birikina i IRTA-e.

Advent Poreč nije donio živost samo u starogradsku jezgru, već i kazališnu dvoranu Pučkog otvorenog učilišta, u kojoj je održan tradicionalni gospel koncert u izvedbi hrvatske glazbene dive Radojke Šverko, a odigrana je i predstava „Posljednja Freudova seansa“ teatra Planet Art. Gradska knjižnica Poreč uključila se u program Adventa brojnim tematskim radionicama i druženjima s blagdanskom temom, a na Adventu su se redovito predstavljale i razne porečke udruge.

– Na kraju, drage Porečanke i Porečani – ovaj Advent je vaš i zato vam svima hvala što ste nas vjerno posjećivali i podržavali. Hvala vam i na svim pohvalama, ali i kritikama, koje ćemo zapamtiti za iduće izdanje. Hvala i našim dragim partnerima Adventa, Turističkoj zajednici Grada Poreča, Valamar Rivieri i Plavoj laguni, koji su prepoznali važnost ovakve manifestacije za Poreč i Porečane, ali i za goste i koji su nas podržali svojim idejama i resursima. Hvala Turističkoj zajednici Istarske županije, kao i Uslugi Poreč na velikoj pomoći u organizaciji.

Puno hvala svim sponzorima, Gradskoj knjižnici Poreč, Pučkom otvorenom učilištu Poreč, Sportskoj zajednici Grada Poreča, Udruženju obrtnika Poreč, svim osnovnim i srednjim školama te dječjim vrtićima, porečkim udrugama, bendovima i svim ostalim sudionicima programa. Hvala i medijima na velikoj podršci i vjernom praćenju. Naš Advent odličan je primjer kako cijeli grad može sudjelovati u stvaranju jedne lijepe priče, koja od svog prvog izdanja privlači velik broj posjetitelja. Također, drago nam je da smo svojim primjerom potaknuli i sve ostale gradove u susjedstvu da za svoje sugrađane organiziraju blagdanske programe. Danas tako u Istri imate prosinac ispunjen događanjima i vjerujem da će se tako nastaviti i u budućnosti, rekao je gradonačelnik Poreča Loris Peršurić.

A.T.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email