NEWS

Abbottov test za COVID-19 traje tek 5 minuta

i-od-brzog-ima-brzi-abbottov-test-za-covid-19-traje-tek-5-minuta_jjqfw9
30.03.2020. 10:04; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Abbottov test za COVID-19 traje tek 5 minuta

Abbott Laboratories je američka kompanija koja proizvodi medicinsku opremu, a usred pandemije koronavirusa bacila se na razvijanje rješenja za njegovu brzu dijagnostiku. Na svojoj su postojećoj mobilnoj platformi za molekularno testiranje Abbott ID NOW razvili novi test za COVID-19 te za njega dobili odobrenje američke Agencije za lijekove (FDA) po hitnom postupku. [Sandro Vrbanus, bug.hr]

Prijenosan i brz

Ovaj uređaj trebao bi pružati najbržu dostupnu metodu testiranja na koronavirus SARS-CoV-2. Pozitivne rezultate izbacuje unutar tek pet, a negativne kroz trinaest minuta.

Uređaj ID NOW, kojim se analiza provodi, veličine je tostera i mase tek oko 3 kilograma, pa ga je vrlo lako prenositi i koristiti u laboratorijima, klinikama ili na bilo kojoj trećoj lokaciji kao što su privremeni centri za hitnu dijagnostiku i trijažu. Iz Abbotta kažu da će odmah krenuti u proizvodnju 50 tisuća novih testova za svoj uređaj, već od ovoga tjedna. Isti se uređaj od ranije koristi za testiranje na viruse gripe, streptokoke i slične uzročnike bolesti.

Molekularni testovi rade na način da prepoznaju virus tako što identificiraju malen dio njegovog genoma u danom uzorku, te ga repliciraju u dovoljnoj količini da bi se sa sigurnošću moglo potvrditi njegovo postojanje.

Podsjetimo, protekloga je tjedna i njemački Bosch predstavio svoj test koji na sličnom principu može, u samo dva i pol sata, otkriti postojanje koronavirusa SARS-CoV-2 ali i drugih devet sličnih virusa, olakšavajući tako diferencijalnu dijagnostiku.

[Sandro Vrbanus, bug.hr]

Print Friendly, PDF & Email