NEWS
VALFRESCO 4 S
SPORTduo – s2

Još ljetos pukla cijev u šahtu na porečkom Trgu Marafor koja i dalje čeka sanaciju

20161110_113337
10.11.2016. 09:22; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Još ljetos pukla cijev u šahtu na porečkom Trgu Marafor koja i dalje čeka sanaciju

(Glas Istre) Cijev koja je pukla, zbog koje je šaht prepun vode već četiri mjeseca na porečkom Trgu Marafor, ponukao je Vedrana Vlahovića da potraži pomoć Glasa Istre. Naime, Vlahović tvrdi da su zvali Istarski vodovod i tražili da se popravi, ali to još nije učinjeno.

– Kvar smo prijavili prvi put još početkom srpnja, a nakon toga još nekoliko puta. Reakcija Vodovoda je izostala u potpunosti i cijelo to vrijeme pitka voda istječe u ogromnim količinama i gubi se u podzemlje, kaže Vlahović.

Voda istječe prije vodomjera žitelja

– Kada se šaht zatvori i stavi dodatni drveni pokrov koji se tamo nalazi, izvana se ništa ne može primijetiti, osim zvuka šištanja vode što je, po mojem mišljenju, glavni razlog ignoriranja nadležnih. Da voda istječe na građanima vidljivom mjestu, pretpostavljam da bi kvar bio promptno otklonjen. Inače, voda istječe prije naših vodomjera, tako da nas financijski taj kvar ne pogađa direktno, ali indirektno smatram da pogađa sve nas korisnike radi ovog ogromnog rasipanja tako bitnog resursa, veli Vlahović koji se, naposljetku, odlučio pozvati novinare, nadajući se da će tako problem biti konačno riješen.

Iz porečke poslovne jedinice Istarskog vodovoda Buzet poručuju da su razlozi zašto to do sada nije sanirano opravdani, te se zahvaljuju svim građanima koji su im kvar prijavili. Doznajemo i to da će problem riješiti uskoro.

– Točna je informacija da imamo kvar na Trgu Marafor. Međutim, nije lociran u tom šahtu, već na priključnoj cijevi koja vodi prema njemu za kvalitetnu sanaciju potrebno je zamijeniti cijev u duljini od 10 metara, za što moramo najprije ishoditi suglasnost od konzervatorskog odjela koju ćemo dobiti nakon što ugovorimo arheološki nadzor za navedenu dionicu iskopa, kaže nam Klaudio Kajin, referent za tehničke poslove u porečkoj ispostavi Istarskog vodovoda.

Ugostitelji molili da se ne kopa ljeti

Dodao je da su pri kraju s ugovaranjem termina za arheološki nadzor, tako da bi otklanjanje kvara moglo početi vrlo brzo. Na upit zašto to nisu učinili već ljetos, Kajin je rekao da su u sezoni odgodili radove najviše zbog zamolbi tamošnjih ugostitelja. Naime, na Trgu Marafor, koji se nalazi u starogradskoj jezgri ljeti uvijek prepunoj turista, velik je broj lokala, a neposredno uz taj šaht nalaze se terase dva objekta. Također, dodao je, u to je vrijeme gubitak vode bio minimalan. U međuvremenu, intenzitet kvara i gubitka vode se povećao, pa je sada sanacija žurna.

Tanja KOCIJANČIĆ, Glas Istre

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email