NEWS
VALFRESCO 4 S
SPORTduo – s2

Gradske plaže opet neizbježna tema porečkog Gradskog vijeća

DSC_0293
28.01.2016. 09:21; ; Početna / Politika / Gradske plaže opet neizbježna tema porečkog Gradskog vijeća

Pitanje gospodarenja pomorskim dobrom našao se opet kao tema na sjednici porečkog gradskog vijeća koja je održana preksinoć. Temu je iznova pokrenula nezavisna vijećnica Snježana Mekota nezadovoljna odgovorom kojeg je posredno preko porečke gradske uprave dobila od nadležnih županijskih službi koji upravljaju tim dobrom putem koncesija.

Korisnik koncesije odustao od posla

U gradskom vijeću pojavio se slučaj iz 2013. godine s obratima u gospodarenju porečkim plažama kojih, po mišljenju Mekote, treba dalje preispitati i nadzirati. Priču valja ispričati iz početka. Naime, na sjednici od 20. veljače 2013. županijska skupština Istarske županije odabrala je pulsku tvrtku Felix d.o.o. kao najpovoljnijeg ponuditelja za koncesiju u svrhu gospodarskog korištenja morskih plaža na području Borik u Poreču. Radi se o području pomorskog dobra površine od 8.842 kvadratnih metara na plažama hotela Pical i Zagreb i na dodatnih 1.810 kvadratnih metara površine plaža kod hotela Valamar Pinia.
Na natječaju za dodjelu koncesije, uz tvrtku Felix, pojavila se i tvrtka Riviera Adria d.d. sa sjedištem u Poreču. Porečka tvrtka je ponudila naknadu u visini od 5,5 kuna po kvadratnom metru te se obvezala da će u narednih dvadeset godina (rok koncesije) uložiti u pomorsko dobro 1.950.000 kuna uz zapošljavanje pet radnika.
Pulska se tvrtka Felix domogla koncesije jer je županijskoj skupštini ponudila naknadu u visini od 25 kuna po kvadratnom metru, obvezala se izvršiti ulaganja u visini od 9.187.113 milijuna kuna i zaposliti tokom dvadesetogodišnje koncesije 31 radnika. Ponudila je daleko više i pobijedila no, krajem prošle sezone pulska je tvrtka obavijestila koncesionara Istarsku županiju da nije u stanju izvršiti obveze pa je dvadesetogodišnja koncesija bez novog natječaja prenijeta na porečku tvrtku Riviera Adria d.d.

Zanimljiv odnos prema potkoncesionarima

Pitanje Snježane Mekote je jednostavno i zanimljivo: s obzirom da se prenošenje mora izvršiti poštujući uvjete pod kojima je dana koncesija šira bi zajednica trebala znati kako će tvrtka Riviera poštivati zadane uvjete s obzirom na disproporcije između ugovorom utvrđenih uvjeta i onih koje je porečka tvrtka ponudila na natječaju?
Pita se dalje Snježana Mekota kako će se Riviera odnositi prema potkoncesionarima koji su dobili na upravljanje pomorsko dobro s obzirom da je za potkoncesiju nužna prethodna suglasnost nadležnog upravnog odjela kojeg za to ovlasti Skupština Istarske županije.
Snježana Mekota drži da je to relevantno pitanje s obzirom da po zakonu zbroj svih godišnjih naknada za potkoncesiju može iznositi najviše do 50 posto godišnjeg stalnog dijela koncesijske naknade iz ugovora o koncesiji.

Porečka vijećnica službeno je zatražila popis potkoncesionara koji imaju ugovor te pitala da li su dobili obveznu suglasnost davatelja koncesije, te iznose naknada.
“Molim davatelja koncesije da provjeri da li to iznosi najviše 50 posto stalne naknade i da me informira kako se kontrolira dinamika ulaganja i otvaranja radnih mjesta”, zaključila je Mekota.

E. VELAN, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email