NEWS
SPORTduo – s2

U Poreču predstavljen novi Istra Gourmet vodič 2015/2016

Luigi_Costa_L'Espresso_I_Ristoranti_D'Italia
30.04.2015. 12:56; ; Početna / Gospodarstvo / U Poreču predstavljen novi Istra Gourmet vodič 2015/2016

U četvrtak, 30. travnja 2015. u raskošnoj Villi Polesini u Poreču Turistička zajednica Istarske županije priredila je svečanu promociju poznatog vodiča Istra Gourmet na kojem su, osim autora i nakladnika navedenog vodiča, prisustvovali župan Valter Flego, gradonačelnik Poreča Edi Štifanić, nagrađeni ugostitelji te predstavnici medija.

Uoči same dodjele nazočnima se obratio župan Istarske županije Valter Flego koji je čestitao ugostiteljima na velikom uspjehu te je istaknuo da je Istra poznata po malvaziji i teranu, maslinovom ulju, istarskom pršutu, tartufima i brojnim drugim proizvodima, koji predstavljaju adute Istre, a vodič Istra Gourmet je dokaz  da, iako smo mali, nudimo veliku, raznoliku i kvalitetnu ponudu.

U prisutstvu glavnog tajnika prestižne udruge Jeune Restaurateur d’Europe JRE  Hansa Van Manena i predstavnika L’Espressa Italia i vodiča A Tavole Con le Venezie Luigia Coste, uz istarski vodič, prezentirani su i međunarodni: Gault Millau 2015, L’Espresso – I Ristoranti d’Italia 2015 te vodič A Tavola Con Le Venezie 2015, vodič Jeunes Restaurateurs d’Europe – JRE.

Direktor TZ Istarske županije Denis Ivošević, koji je prezentirao međunarodne vodiče, istaknuo je da je Istra u razdoblju od 2000. do 2009. godine pokazala izuzetnu kreativnost  inovatinvost i sposobnost revalorizacije istarskih autohtonih proizvoda; međutim, naglasio je da pred nama stoje novi izazovi, jer prema međunarodnim stručnjacima i specijalistima iz sektora eno gastronomije, od Istre se u narednim godinama očekuje da napravi novi pomak i da dokaže da spada među najbolje svjetske gourmet regije u svijetu. 

O izdanju vodiča 2015/1016 govorio je autor projekta i gourmet kritičar Franko Lukež koji je iznio retrospektivni pregled razvoja ugostiteljstva Istre od 1996. godine (kada je izdan prvi vodič Istra Gourmet) te naveo promjene koje su se desile na gastro sceni do današnjih dana. Mišljenja je da u posljednje vrijeme kvalitetno restoraterstvo Istre stagnira te da su pomaci više nego nužni – ukoliko Istra namjerava dostići kvalitetu poznatih europskih gourmet destinacija.

U ovogodišnjem izdanju nagrađeno je šest ugostitelja iz kategorije restorani, a to su San Rocco iz Brtonigle s osvojenih 93,5 bodova, Damir & Ornella iz Novigrada s 93 boda Zigante iz Livada s 92 boda te Milan iz Pule, Čok iz Novigrada i Sv. Nikola iz Poreča sa osvojenim 91 bodom. U kategoriji konoba, najviše ocjena osvojile su: Alla Beccaccia iz Valbandona, Astarea iz Brtonigle, Buščina iz Umaga, Batelina iz Banjola, Stari podrum iz Momjana te Toklarija iz Buzeta.

Pored navedenog, dodijeljene su i diplome Gault Millau i to restoranu Monte iz Rovinja koji je osvojio 3 kapice i najvišu ocjenu 17; restoranu Damir i Ornella te Villi Meneghetti 2 kapice i ocjenu 16; restoranima Marina iz Novigrada, Zigante iz Livada, Pepenero iz Novigrada i Wine Vaultu iz Rovinja 2 kapice i ocjenu15, restoranima San Rocco iz Brtonigle, Čok iz Novigrada, Morgan iz Bracanije, Stari Kaštel iz Kaštela, Milan iz Pule, Mare e Monti iz Umaga te konobama Buščina iz Umaga, Toklarija iz Sovinjaka, Batelina iz Banjola, La Grisa iz Bala 1 kapicu i ocjenu 14.

Budući da se prošle godine nije održala promocija vodiča, ovom prilikom su dodijeljena priznanja i prošlogodišnjim laureatima.

2015-04-30_12h56_38Vodič  Istra Gourmet 2015/2016

Turistička zajednica Istarske županije izdala je novi vodič kroz gourmet ponudu Poluotoka. Uz detaljne informacije o bogatstvu eno-gastronomske ponude objedinjene kroz koncepciju jedinstvenog izdanja koje sadrži četiri jezične varijante, Istra Gourmet 2015/ 2016 donosi novosti u predstavljanju sadržaja. Naime vinari na Vinskim cestama, uljari na Cestama maslinovih ulja te restorani i konobe ove od prošle i ove godine predstavljeni na sasvim novi način, jer su u odnosu na prethodna izdanja klasificirani drugačije. Dok su prethodno za vinare postojale kategorije ‘zastavica’ i ‘bačva’ te kategorija ‘biranih vinara’, a za uljare ‘zastavica i ‘maslina’ te kategorija ‘biranih maslinara’, u ovogodišnjem izdanju vinari su ocijenjeni sa oznakom čaše, a uljari sa oznakom bočice, na način da tri 3 bodova (čašice ili bočice) označavaju ocjenu izvrstan (prije su bili istaknuti oznakom TOP), 2 bodova ocjenu vrlo dobar, a jedan bod ocjenu dobar, s time da za vinare postoji i dodatna kategorija ‘tradicionalna istarska konoba’.

Što se tiče restorana i konoba, oni su ocjenjeni po istoj metodologiji koja se primjenjuje svih ovih godina: hrana, piće, ambijent i usluga; zbrajanjem ocjena po sva četiri kriterija (od kojih hrana “vrijedi” 40 posto ukupne ocjene a ostala tri po 20 posto) dolazimo do ukupnog broja bodova za pojedini objekt (najviše 100). Temeljem osvojenih bodova objektima se dodjeljuju jedan, dva ili tri simbola, ovisno o kategoriji objekta – ukoliko se radi o restorani onda se primijenjuje kloš, a ako je riječ o konobi tada se koristi znak čripnje.

Neocijenjeni su ostavljeni neki od kvalitetnih restorana koji su ili otvoreni samo u ljetnim mjesecima, ili djeluju kao à la carte restorani u sastavu hotela, pa su orijentirani, uglavnom, na svoje, hotelske, goste.

Istra Gourmet na taj način objedinjava nekoliko projekata i to promociju autohtone istarske kuhinje i vrsnih delicija, izbor ponajboljih ugostiteljskih adresa u Istri, projekte u okviru vinskog turizma i turizma maslinova ulja, a dodatni aspekt čine promocija tartufa kao iznimnog istarskog gastronomskog proizvoda te medne točke koje predstavljaju najbolje medare Istre.

Vodič Istra Gourmet tiskan je u nakladi od 30.000 primjeraka, a može se pronaći na info punktovima turističkih zajednica u Istri te preuzeti u pdf formatu: www.istra.hr/hr/planiranje-putovanja/brosure

Ocjene najboljih restorana i konoba Istre

2015-04-30_12h55_20

 

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email