Parenzana 2024-s
SPORTduo – s2

Planiramo ujediniti sve turističke zajednice Poreštine

alamar-Isabella-Island
23.02.2015. 14:17; ; Početna / Gospodarstvo / Planiramo ujediniti sve turističke zajednice Poreštine

Poreč je najveće ovogodišnje turističko gradilište u Istri te jedno od najvećih u državi. Na svim se stranama grada obnavljaju turistički kapaciteti, a najveći zahvat definitivno je totalna rekonstrukcija objekata na otoku Sveti Nikola koji će od ovog ljeta početi poslovati kao resort s četiri zvjezdice, te gradnja vodenog parka Aquacolors. O tome kako se Poreč, treća destinacija u državi po ostvarenom turističkom prometu u 2014., priprema za novu sezonu razgovarali smo direktorom tamošnje Turističke zajednice Nenadom Velenikom.

– S kojim novim proizvodima Poreč ulazi u iduću sezonu?

– Dvije najznačajnije investicije na našem području su ulaganje uValamar Isabella Island Resort od 250 milijuna kuna, koji se diže na četiri zvjezdice s 334 smještajne jedinice, te gradnja vodenog parka Aquacolors, vrijednog 25 milijuna eura.

otok-grad

Investicije će povećati potrošnju

Valamar osim u smještajne kapacitete ulaže u vanjske bazene i wellness centar. Resort će imati hotel, studija, predsjedničke vile s privatnim bazenima, suitove u staroj depandansi Miramare, te apartmane u nekadašnjem plemićkom ljetnikovcu, a uređuje se i kongresni centar te sala za vjenčanja, čime će Sveti Nikola biti odredište za sve prilike.
Vodeni park će u kratko vrijeme postati glavna atrakcija svih gostiju koji gravitiraju ka Poreču i Poreštini. Proteže se na 7,5 hektara na cesti između Poreča i Vrsara i u blizini je naših najvažnijih resorta – Brula, Zelene i Plave lagune. Imat će 17 raznovrsnih atrakcija te kapacitet pet tisuća posjetitelja dnevno, što je impresivno. Poreču i svim drugim destinacijama u Istri trebaju takvi projekti, bez obzira što u blizini već postoji jedan vodeni park. Nismo prekapacitirani i svatko će moći naći mjesta za nesmetano uživanje. Ulaže se i u kamp Materada koji je dobio novog vlasnika gdje se uređuje šetnica, a apartmani se dižu na četiri zvjezdice.

– Neki Porečani negoduju zbog investicije na Svetom Nikoli, a neki se boje da time otok više neće biti dostupan kao dosad.

– Poreč je destinacija koja stremi k četiri zvjezdice i to dokazujemo takvim investicijama. Pozdravljamo odluku Valamar Riviere da renovira te smještajne kapacitete, jer time nije dobio samoValamar, nego cijela destinacija. Od otoka će profitirati svi sadržaji u gradu i sama vanpansionska ponuda. Dobivamo više kapaciteta, što će nam se vratiti kroz boravišnu pristojbu, koja nije samo na dobrobit turista, već i svih građana Poreča. A to hoće li se Porečani i dalje moći tamo kupati, u to ne bih ulazio. To će vrijeme pokazati.

– U što ulažu Grad Poreč i Turistička zajednica?

– Javni sektor nastavlja s investicijama u javne plaže koje su počele lani, kada su uređene Materada sjever te plaža u pješačko- rekreativnoj zoni Borik. Ove godine dovršavamo plažu Materada sjever, u što mi i Grad ulažemo 200 tisuća kuna. Gradi se i južni krak  zaobilaznice te se uređuju tri nova rotora.

– Poreč se u 2014. nije prijavio za projekt Hrvatska 365 Hrvatske turističke zajednice, što su učinile sve velike destinacije u Istri. Hoćete li se priključiti projektu?

Stvara se zajednički brend

– Podržavamo projekt i spremni smo ući u njega već za predsezonu 2015. godine. Međutim, Poreč već sustavno radi na poticanju projekata pred i posezone kao što su biciklističke utrke, teniski turnir, prvenstvo u mačevanju i plesu te drugi turniri i prvenstva. Bitno je da smo krenuli u udruživanje svih turističkih zajednica u klasteru, dakle našeg TZ-a, TZ-a Tara-Vabrige, Kaštelir-Labinci, Funtane i Vižinade, a suradnju smo ponudili i Vrsaru od kojega čekamo odgovor. Tako bismo ujedinili klaster bivše općine Poreč. Na taj način bi uštedjeli na troškovima kroz stvaranje zajedničkog portala i mobilne aplikacije te brošura, bili bismo prepoznatljiviji te bismo se zajednički promovirali na sajmovima. Na ovom se području godišnje ostvaruje 7,5 milijuna noćenja, po čemu smo šampioni u Hrvatskoj. To je ogroman potencijal. Već sada osnivamo projektni tim i počinjemo razmišljati o budućem vizualnom identitetu. Bilo bi dobro da se istakne brend Poreča, odnosno Porečke riviere koji je prepoznatljiv na tržištu.

Do kraja godine zajednički bismo radili na mega događanjima, stvarali bismo nove proizvode koji bi bili usmjereni pred i posezoni, te bismo spremali zajednički nastup za 2016. godinu pod zajedničkim vizualom i imenom, s ciljem postizanja većeg turističkog prometa. Da ne bude zabune, TZ-i će kao i dosad biti autonomni. Nama je samo cilj ujediniti novac i napore jer ćemo tako biti vidljiviji.

– Što kažu prve prognoze i najave za sezonu 2015. kada je Poreč u pitanju?

– Prema podacima iz ureda predstavništva HTZ-a, Njemačka će pokušati zadržati poziciju od lani, jer će biti usmjerena na povratak destinacijama koje su lani zbog unutarnjih problema doživjele pad prometa. To su Grčka, Španjolska i sjever Afrike. U zadnjih nekoliko godina bilježimo kontinuiran rast Austrijanaca koji se teško odriču godišnjih odmora. Austrijska je vlada ove godine najavila konsolidaciju financija i povećanje BDP-a, što znači da će oni sigurno pozitivno reagirati. Sa slovenskog tržišta očekuje nas još jedna dobra turistička sezona i rast od tri posto u pred i posezoni.

U očekivanju još jedne dobre sezone

Što se tiče Italije, procjenjuje se da bi na godišnji odmor mogao otputovati veći broj gostiju nego lani. U Hrvatskoj će ove godine boraviti milijun Talijana koji će ostvariti oko pet milijuna noćenja. Nažalost, očekujemo daljnji pad Rusije zbog devalvacije rublje i smanjene konkurentnosti Hrvatske u odnosu na druge zemlje Mediterana. Bankrotirane turoperatore za Hrvatsku nismo nadoknadili novima, a tu su i sužene marketinške aktivnosti Hrvatske u Rusiji. Sve je to dovelo do ovakvih rezultata. Generalno očekujemo razinu prometa kao i lani.

– Hoćete li se uključiti u gradnju buduće Turističke kuće gdje će biti sjedište i vašeg TZ-a?

– Prema riječima direktora županijskog TZ-a Denisa Ivoševića izvjesno je da će gradnja Turističke kuće početi u ovoj godini. Još nismo definirali na koji ćemo način sudjelovati u projektu.

Ruse zamijenili Nijemci i Austrijanci

– Kako ocjenjujete sezonu 2014. gdje je Poreč imao dva posto manje noćenja?

– Ostvarili smo 2,8 milijuna noćenja što je manjak od dva posto, te 437 tisuća dolazaka. Pratile su nas brojne otegotne okolnosti, kao što je padanje vjerskih blagdana u lipnju, zbog čega su prva dva tjedna u srpnju bila lošije popunjena. Tu je i loše vrijeme. To nije samo negativno utjecalo na goste koji su u destinaciji, već i na vikend-goste.
Zacijelo je tome pridonijela kriza na ruskom tržištu jer smo imali pad od čak 27 posto. U zadnje dvije godine s tog tržišta imamo ukupan pad od skoro 50 posto. Manji broj ruskih turista uspjeli smo nadoknaditi Nijemcima i Austrijancima. U padu je bilo i britansko tržište i to za 13 posto, s čime nismo zadovoljni, jer nam je to tržište stalno raslo. Inače, u Poreču gdje ima najviše čvrstih objekata, najbrojniji su gosti Nijemci, Austrijanci, Slovenci, Talijani, Nizozemci, Poljaci, Česi i Mađari.

Barbara Ban, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email