NEWS

Promocija porečke destinacije primarna je zadaća u predstojećoj turističkoj godini

NenadSimunic3
foto: Nenad Šimunić
31.12.2014. 12:38; ; Početna / Gospodarstvo / Promocija porečke destinacije primarna je zadaća u predstojećoj turističkoj godini

Do posljednjeg dana mjeseca listopada, godine koja je na samom izmaku, prema rezultatima obavljene ‘inventure’ dolaska i boravka gostiju obznanjenih na Skupštini Turističke zajednice grada, u Poreču je boravilo 420.224 gostiju, skoro u identičnom broju kao i 2013. godine no koji su se u gradu Eufrazija zadržali kraće ostvarivši 2,7 milijuna ili 3 posto manje noćenja nego 2013. godinu kada su u Poreču ostvarili 2,8 milijuna noćenja.

Usprkos negativnom predznaku ostvarenih ovogodišnjih noćenja, koji je ispisan s obzirom na globalnu gospodarsku krizu koja je umanjila dolazak gostiju, za Poreč važnih emitivnih tržišta, direktor TZG Poreč Nenad Velenik ovogodišnji poslovni rezultat smatra dobrim s obzirom na usporednu 2013. godinu koja je po turističkom prometu bila rekordna.

Gosti iz Austrije, Slovenije i Njemačke u ovoj godini bili su u Poreču najbrojniji. Pozitivne rezultate i značajnija noćenja ostvarili su gosti sa Britanskog, Nizozemskog, Češkog, Poljskog i Mađarskog što ukazuje, prema riječima Velenika, da su marketinške aktivnosti na tim tržištima u 2013. godini bile uspješno provedene.

Suradnja privatnog i javnog sektora te podrška lokalne samouprave u 2014. godini ‘stvorila’ je kvalitetno pozicioniranje destinacije Poreča na EU turističkom tržištu.

Iskorak se u 2015. godini želi učiniti u podizanju razine ponude koja će privući goste u pred i post sezoni. Bolji plasman kapaciteta Poreča ‘vidi’ se u projektu spajanja Clustera poreštine u jedinstveni brand Poreč po uzoru na, već u funkciji, sjeverno zapadni Cluster na prostoru Bujštine. Jedinstveni vizualni identitet, specifični ‘proizvodi’, destinacijski web portal, zajednički kalendar događanja, ulaganje u mega evente, zajedničke promotivne aktivnosti, neke su od prednosti ocijenjene potrebe ‘stvaranja’ Clustera poreštine.

Na pragu predstojeće turističke ‘dvijepetnaeste’ godine u Poreču je pripremljeno vrednovanje manifestacija koje su motiv za dolazak gostiju u Poreč i manifestacije koje će ‘poslužiti’ za zabavu gostiju.

Prijavljena su 52 ‘rada’ a komisija je odlučila dodijeliti potporu za 33 manifestacije od kojih je 12 uvršteno u ‘udarnu’, prvu grupu, u kojoj su manifestacije koje će biti motiv za dolazak gostiju u Poreč.

Udarni projekt koji će obilježiti turističku sezonu 2015. godine, kako je istaknuto na Skupštini TZG Poreč, bit će Swatch Beach Volley turnir iz Master Series 2015. godine koji se u 15 godišnjoj tradiciji pokazao dobrim ‘mamcem’ za dolazak gostiju u mjesta u kojima se dosad održavao.

Poreč će od 2. do 7. lipnja biti domaćin prvog turnira, koji se boduje za Olimpijske igre i ima nagradni fond od 800.000 USD, a koji će se tijekom godine još igrati u Klagenfurtu, Munchenu, poljskom Stare Jablonskom, Rinu i norveškom Stavageru. Posebnu težinu seriji turnira daju medijski pokrovitelji austrijski Krone Zeitung i ORF televizija.

Uz bech volley turnir porečki ‘aduti’ za dolazak gostiju bit će plesni spektakl ESDU, plivački Porečki delfin, biciklističke utrke Trofej Poreča i Istarsko proljeće, finalni rukometni SEHA turnir, Porečki triatlon, te do sada već prokušani sadržaji koji medijski privlače folklorni festival Zlatna sopela, Giostra, Festival malvazije, koncerti u Eufrazijani i Lapidariju te mnoge druge manifestacije.

Osmišljeni programi i promocija bit će financirani iz turističkog proračuna za 2015. godinu u iznosu od 11.5 milijuna kuna odnosno 6 posto ‘tanjim’ proračunom korištenim u 2014. godini.

U ocjeni predstojeće turističke sezone 2015. godine, kada je u pitanju odaziv gostiju po promotivnim aktivnostima koje će biti obavljene, direktor TZG Poreč Nenad Velenik, kako je naglasio na Skupštini, očekuje sezonu na razini 2014. godine u kojoj će dominirati gosti s njemačkog, austrijskog i slovenskog tržišta a očekuje se daljnji pad dolaska gostiju s ruskog tržišta. Ohrabrujuće su i pozitivne naznake s britanskog, nizozemskog, mađarskog, češkog i poljskog tržišta s kojih je u Poreču i u 2014. godini ostvaren značajni turistički promet..

(iPress)

Plan i program rada TZG Poreč za 2015. g.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email