Proglašeni najbolji sportaši Poreča za 2013. godinu

GO02885733
17.02.2014. 22:22; ; Početna / Slider / Proglašeni najbolji sportaši Poreča za 2013. godinu

Kako i priliči gradu koji ima mnoge svjetske, europske, državne, regionalne osvajače raznih trofeja i odličja, Sportska zajednica njima u čast sinoć je u kino dvorani Pučkog otvorenog učilišta upriličila tradicionalnu svečanost “Dan porečkog sporta” na kojoj su proglašeni najbolji sportaši Poreča za 2013. godinu.

Odbojkašica Laura Miloš, boćar Darijan Živolić, odbojkašice i rukometaši Poreča ponijeli su titule najboljih za prošlu godinu u četiri prestižne kategorije, sportašica, sportaš, ekipa i momčad.

Dvije godine za redom najperspektivnija, odbojkašica Poreča Laura Miloš sinoć je ponijela i epitet prve sportašice grada. Iza nje je sjajna sezona u kojoj je nedvojbeno znanje odbojkaškog loptanja dalo puno dobrih rezultata, na klupskoj i reprezentativnoj razini. Paralelno sa spomenutim nagradama na feštama porečkog sporta, raslo je i njeno napredovanje u reprezentaciji Hrvatske s kojom se lani na obalama Sredozemnog mora u turskom Mersinu okitila broncom na Mediteranskim igrama.

Ta je povijest pisana zajedno s ostatkom ekipe porečkog odbojkaškog kluba. Nakon što su osvojile treće mjesto u najvišem odbojkaškom razredu, prvi je put u 67 -godišnjoj povijesti kluba Porečanke su osjetile slast igranja u Europi, nastupivši u prvom kolu CEV Kupa, nastavivši u Challenge Cupu, a kao kruna svega je naslov u Kupu Hrvatske. Više nego dovoljno da odbojkašice Poreča zadrže primat među ekipama grada i drugu godinu za redom.

Svojim se prvim damama večeri pridružio ponavljanjem nagrade i jedan od najzaslužnijih da su izabrane, trener Miodrag Stojaković, kojemu je drugu godinu za redom pripala titula najboljeg trenera, čime je odbojkaški klub zasluženo sinoć pokupio dobar dio vrhnja.

Drugu godinu za redom pred objektive fotoaparata stao je i boćar prvoligaša Istre Poreč Darijan Živolić, no ovoga puta u solo ulozi nakon nagrade za najuspješnijeg sportaša grada “Zlatni Argentinac”, već sada živuča legenda svojih rodnih Foli, imao je izuzetnu godinu i prije nego li je u “kockastom” dresu pokorio u štafeti s Leom Brnićem svjetsku boćarsku smotru u zemlji “gaučosa”. Sa suigračem Ivanom Lukšićem osvojio je prvenstvo Hrvatske u paru, a s drugim klupskim kolegom Joškom Mardešićem izjednačio je svjetski rekord u štafeti (60/61).

Kao glavni “frajeri” u gradu sinoć su feštu napustili rukometaši Poreča nakon što su ponijeli titulu najuspješnije momčadi. Omogućilo im je to treće mjesto u Premijer ligi te finale Kupa Hrvatske, no i sjajan europski put koji su ove godine imali.

Iz istih redova dolazi i najperspektivniji sportaš, Mario Cvitković koji je stajao medu vratnicama za vrijeme stvaranja spomenutih klupskih uspjeha te u reprezentaciji Hrvatske na Svjetskom prvenstvu mlaih juniora s kojima je osvojio drugo mjesto.

Titula najboljeg sportskog aktiviste ove je godina otis1a u ruke Alfreda Mendikovića koji je svoju prvotnu sportsku ljubav prema boćanju podijelio s Jedriličarskim klubom Horizont, čiji je trenutni predsjednik i jedan od najzaslužnijih za ekspanziju kluba. Doprinijelo je to da klub sinoć bude proglašen za najatraktivniju sportsku udrugu koja neumorno promiče i unapređuje jedrenje te stvara uvjete za daljnji nesmetan razvoj.

Dani porečkog sporta bili su prilika i za još neke posebne nagrade i priznanja, od kojih je ona članici Karate kluba Finida Marini Radošić svakako vrijedna pažnje. Naime, Marina je osoba sa stopostotnim oštećenjem vida, no to je ne sputava da se bavi sportom koji voli. Da to radi vrlo uspješno govore i rezultati, pa je na prvenstvu Istre u katama veteranki osvojila zlatnu, a u kategoriji seniorki srebrnu medalju. Više nego uspješna je bila i na prvenstvu Hrvatske u Zagrebu gdje je u katama osvojila srebro kod veteranki.

Plakete perspektivnima

Na svečanosti su dodijeljene plakete plejadi perspektivnih sportaša, a dobili su ih odbojkašice Lena Burilo i Rene Sain, mačevalka Ivaniva Botica, gimnastičarka Laura Božić, rukometašica Jana Cvek, daljinski plivači Danijel Čitar i Natali Žgomba, kick boksač Amei Dizdarević, atletičar Rene Novacco, tenisačica Aleksandra Olijnikova, rukometaš Filip Perić, jedriličar Matej Rapić, karatistica Paula Turković i plivač Noa Zelić.

Bogdanu Marionu nagrada za životno djelo

Nagrada za životno djelo dodijeljena je Bogdanu Marionu, sportskom aktivisti koji se dobar dio svog života posvetio najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu. Nogometom se počeo baviti još davne 1946. godine u NK Podlabin, današnjem Rudaru. Nakon igračke karijere sportski ga je put odveo i u sudačke vode gdje nakon aktivnog suđenja postaje i sudački instruktor. Bio je i 32 godine član disciplinskog suda na nivou županije. S aktivnim radom u Sudačkom odboru Poreč prestao je prošle godine, jedno od većih dostignuća šjor Mariona je impozantna sudačka lista koju je ostavio iza sebe na kojoj je ukupno 57 sudaca, od kojih devet u saveznom rangu, 11 u regionalnom i 37 područnih sudaca, među kojima su i tri žene.

(M. PILAT, snimio M. MIJOŠEK, Glas Istre; + foto: V. Tomić-porestina.info)

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email