NEWS

5G mreža Hrvatskog Telekoma sada dostupna u Vrsaru i još 23 grada u Hrvatskoj

5G mreža Hrvatskog Telekoma 2
09.03.2021. 12:06; ; Početna / Gospodarstvo / 5G mreža Hrvatskog Telekoma sada dostupna u Vrsaru i još 23 grada u Hrvatskoj
  • 5G mreža od danas je komercijalno dostupna i u Čakovcu, Kutini, Makarskoj, Novskoj, Opatiji, Trogiru, Zaprešiću te Borovu i Vrsaru
  • 1,3 milijuna stanovnika u 24 hrvatska grada pokriveno 5G signalom
  • Zdravstvo, poljoprivreda, energetika, obrazovanje, proizvodnja, promet i javni sektor samo su neka od područja koja će 5G uvelike unaprijediti

Hrvatski Telekom nastavio je s uvođenjem komercijalne 5G mreže diljem Hrvatske te je 5G mreža od danas dostupna i u Čakovcu, Kutini, Makarskoj, Novskoj, Opatiji, Trogiru, Zaprešiću te Borovu i Vrsaru. Komercijalnom 5G mrežom od danas su pokrivena 24 hrvatska grada i 1,3 milijuna stanovnika Hrvatske.

5G tehnologija omogućuje tri osnovne stvari: brži i bolji pristup internetu, brži odaziv mreže te osjetno bolju povezanost velikog broja uređaja, a što je preduvjet za razvoj pametnih industrija, modernih gradova i društva budućnosti.

„S tehnološke strane 2020. je bila godina rađanja 5G mreže u Hrvatskoj, a uvođenjem prve komercijalne mreže postavili smo temelje nove razine gospodarske i društvene digitalizacije. U 2021. smo nastavili s jednakom ambicijom i predanošću te smo u četiri mjeseca omogućili 5G u 24 grada i za 1,3  milijuna stanovnika. Na ovome nećemo stati jer su suvremene telekomunikacijske mreže – 5G i optika nužni za uspješnu budućnostizjavio je Boris Drilo, član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije Hrvatskog Telekoma.

Hrvatski Telekom svim svojim korisnicima u pojedinim tarifama u razdoblju do 30. lipnja 2021. godine, bez dodatnih troškova, nudi mogućnost korištenja 5G mreže za što je potrebno nalaziti se na području pokrivenosti 5G mrežom i imati 5G kompatibilan uređaj, a više informacija dostupno je na https://www.hrvatskitelekom.hr/5g.  

5G mreža Hrvatskog Telekoma trenutno djeluje na tehnologiji dinamičkog dijeljenja spektra – DSS (Dynamic Spectrum Sharing) čija primjena omogućava upotrebu postojećih frekvencija za 5G i brzu implementaciju 5G mreže te smanjuje potrebu za novim baznim stanicama i lokacijama na specifičnim 5G frekvencijama, a Hrvatski Telekom je u ožujku ove godine prvi započeo i s uključivanjem komercijalnih korisnika u testiranja na 3,5 GHz frekvencijskom pojasu.

Print Friendly, PDF & Email