NEWS

45 učenika Srednje škole Mate Balota dobilo Njemačke jezične (DSD) diplome

1
02.12.2022. 19:18; ; Početna / Kultura / 45 učenika Srednje škole Mate Balota dobilo Njemačke jezične (DSD) diplome

Ukupno 45 učenika i učenica Srednje škole Mate Balota Poreč primilo je u petak, 2. prosinca 2022. na prigodnoj svečanosti Njemačke jezične diplome DSD (Deutsches Sprachdiplom) programa. DSD program u SŠ Mate Balote uveden je 2003. godine, čime je ta škola postala prva škola u Istri i druga na Jadranu, a nakon četverogodišnjeg pohađanja omogućava polaznicima polaganje ispita za Njemačku jezičnu diplomu, koja osigurava upis na bilo koje sveučilište u Njemačkoj bez polaganja ispita njemačkog jezika. Od 2012. škola dobiva pravo provođenja DSD I ispita koji omogućuje stjecanje diplome za razinu A2/B1, a imaju ga pravo polagati svi učenici trećih razreda koji uče njemački kao 1. ili 2. strani jezik. Uspješnost je na tim ispitima izrazito visoka, što dokazuju i ovogodišnji rezultati, pa je u ovoj godini diplomu zaslužilo 45 učenika.

Prigodnoj svečanosti održanoj u plenarnoj dvorani škole, prisustvovali su i okupljene pozdravili ravnatelj Krešimir Bronić, zamjenik gradonačelnika Grada Poreča – Parenzo Elio Štifanić, ataše za kulturu Njemačkog veleposlanstva u Republici Hrvatskoj Nathalie Linow i stručna savjetnica za Njemački jezik iz Središnjice za obrazovanje u inozemstvu te koordinatorica za DSD program u Hrvatskoj Uta Wullenbäcker, te Mirjam Blažević, profesorica njemačkog jezika koja je povela prvu generaciju učenika u poučavanju ovog programa., koja ga danas provodi s kolegicama Suzanom Roža-Brajković, Marlenom Vitasović Orbanić, Marinom Zelenika i Patricijom Baf.

Na svečanosti su sudjelovali i ravnateljica Turističko-ugostiteljske škole Poreč Tatjana Gulić Pisarević, Ljiljana Badrov, Deniz Brozić, bivša djelatnica SŠ Mate Balote, koja je također sudjelovala u počecima DSD programa, te iz osnovnih škola Vrsar Kristina Lijović i OŠ Tar-Vabriga Tiana Orihovac Knezoci i Kristina Veljačić Dobrijević. Svečanost dodjele upotpunili su recitatorica Lucija Trifunović iz OŠ Tar-Vabriga, plesačica Sara Brajković, recitatori Emili Vošten, Magdalena Trogrlić i Antonio Jukić te Nika Nujić i Ante Jurilj iz SŠ Mate Balote.

 

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email