NEWS
VALFRESCO 4 S
SPORTduo – s2

44.Susret zborova “Naš kanat je lip” od petka, 3. lipnja

_IGP5278_K10_02_06_2007-Edit
31.05.2016. 13:48; ; Početna / Kultura / 44.Susret zborova “Naš kanat je lip” od petka, 3. lipnja

Pučko otvoreno učilište Poreč po   četrdeseti i četvrti put organizira Naš kanat je lip, Susret amaterskih zborova  uz pokroviteljstvo  Ministarstva za kulturu, Županije Istarske, Grada Poreča i Porečko Pulske Biskupije, zborovi će u 19 i 30 sati zajedničkim pjevanjem na stepeništu Kazališta u Poreču, pjesmom KRASNA ZEMLJO ISTRO MILA   objaviti početak  svake koncertne večer.

Koncertne večeri  sa svjetovnim programom  održati će se u petak, 03.lipnja i  u subotu 04. lipnja sa početkom u 20.00 sati u Istarskoj sabornici, dok će  se  u nedjelju, 05.lipnja 2016. Održati koncertna večer sa duhovnim programom u Eufrazijevoj bazilici sa početkom u 20 i 30 sati.

Na ovogodišnju manifestaciju prijavilo se 25 zborova iz Županije Istarske, Primorsko-Goranske županije ,Slovenije i Italije,te predstavnici Talijanske, Rusinke i Ukrajinske manjine.

Susret zborova „Naš kanat je lip“  u Poreču utemeljen  je davne 1973. godine i sve do danas, ima snažno uporište u temeljnoj festivalskoj platformi. Preko četiri desetljeća rada svih generacija manifestacije „Naš kanat je lip“  ugrađeno je  u uspjeh ovog susreta koji je odigrao važnu ulogu u zborskoj glazbi  Istre i  Hrvatske . Na porečkom susretu zborova u proteklom  razdoblju, nastupali su: vokalne skupine, komorni zborovi, mješoviti pjevački zborovi, eminentni skladatelji, dirigenti i pedagozi. Svima njima dugujemo zahvalnost za ugled  porečkog  Susreta zborova „Naš kanat je lip“. Pjevanje na Susretu Naš kanat je lip postavljeno je na čvrstim propozicijama u kojima se nalaze zahtjevi  istarske ljestvice i čakavskog dijalekta. Budući da je ISTARSKA LJESTVICA pod zaštitom UNESCO-a, manifestacija Naš kanat je lip dužna je gajiti  i čuvati od zaborava ta dva osnovna temelja istarske glazbe.

Na prvoj koncertnoj večeri promovirati će se XIII zbirka Naš kanat je lip, u kojoj su tiskane nagrađene kao i pohvaljene skladbe.

Na Natječaj za nove skladbe pristiglo je 10 skladbi od 8 autora. Prosudbeni sud u sastavu:

Sanja Drakulić, skladateljica; Massimo Brajković,skladatelj i Neven Radaković,dirigent; pregledali su sve skladbe te dodijelili II.Nagradu koju dijele: Heda Gospodnetić sa skladbom Pusni tanci;  i Verner Vlačić sa skladbom Seh duš dan, a  pohvaljene  skladbe su: Pijanac, Ivana Božinovića i Menduli, Andreje Hribl.

Voditelj programa 44.Susreta Naš kanat je lip je gospodin Vlado Pernić.

Cijelu manifestaciju 44. Susreta zborova Naš kanat je lip i sve izvedbe zborova  prati  umjetnički savjetnik dirigent Neven Radaković, te na kraju svake koncertne večeri  u razgovoru sa dirigentima i voditeljima vokalnih ansambala,daje svoje stručno mišljenje.

Programski odbor čine: Elio Štifanić, ravnatelj Poup-a, David Belas, voditelj glazbeno-scenske djelatnosti Poup-a, Bruno Krajcar,skladatelj,Marko Ritoša,umjetnički voditelj zbora Arpa,ZT Višnjan i Predsjednica Kanta: Đeni Dekleva-Radaković, skladateljica.

Radio-Pula će kao svih ovih godina pratiti i snimati program 44.Susreta zborova Naš kanat je lip.

Zahvaljujemo se svim pokroviteljima za svesrdnu dugogodišnju potporu: Ministarstvu kulture, Županiji Istarskoj, Gradu Poreču i Porečko Pulskoj Biskupiji.

Uz čestitke organizatorima Pučkog otvorenog učilišta u Poreču, svim kolegama glazbenicima, skladateljima, izvođačima,  gostima i domaćinima, kao i publici, želim da i  na ovom 44. Susretu zborova u Poreču  pronađu djelić svog užitka.

 

Dobrodošli!

Ulaz je slobodan!

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email