NEWS
VALAMAR-S-sezona

43.sjednica Poglavarstva Grada Poreča – i dalje status quo oko parkiranja na pločnicima

07.02.2007. 00:00; ; Početna / Novosti / Iz Grada Poreča / 43.sjednica Poglavarstva Grada Poreča – i dalje status quo oko parkiranja na pločnicima
360IMG_3988.jpg

Za mjesec dana odgodjen zaključak o potrebi postavljanja prometnih barijera ( "gljiva" ili stupića ) na mjestima gdje se nepropisno zaposjeda javno-prometna površina ( parkira uprkos zabrani ) i to na prijedlog samo jednog člana Poglavarstva koji želi vidjeti da li će policija i pauk biti efikasniji ( znači u veljači 2007.godine) , a mjerenja po riječima Milana Lakovića, Pročelnika za komunalni sustav, pokazuju da 45 % vozača kruži i traži mjesto za parking.

Sjednica je otpočela skidanjem s dnevnog reda točke o Programu rada Turističke zajednice Grada Poreča za 2007.godinu, a zatim je Valter Opašić iznio Informaciju o stanju sigurnosti u 2006.godini, na području Poreča.

" Statistički gledano bilo je 963 krivična djela ( 7 % više nego 2005. godine), a riješeno je njih 485. Medju kaznenim djelima prevladavale su kradje i teške kradje. Broj takvih djela raste u turističkoj sezoni, a zimi se svodi na "razumnu brojku". Počinjeno je 588 kaznenih djela sa štetom do 10.000 kuna, 32 djela sa štetom do 20.000 kuna, 19 do 40.000 kuna i 16 sa štetom višom od 40.000 kuna ( statistički zbrojeno, 7.920.000 kuna štete ), a za ta djela prijavljeno je 265 počinitelja. Počinjeno je 58 kaznenih djela u svezi s drogom. Bilo je 6 slučajeva nasilničkog ponašanja u obitelji. Podnešene su 773 prekršajne prijave. U 2006. godini bilo je preko 700 prometnih nesreća, a 4 sa smrtnim posljedicama. Evidentirano je preko 4.700 prometnih prekršaja. Dogodila su se i 82 požara. Suradnja s Gradom je bila vrlo dobra. Pa ocjenjujem da je stanje sigurnosti bilo zadovoljavajuće".

Nakon toga je dana suglasnost da upravni odjel pripremi Natječaj za otkup gradjevinskog zemljišta po zahtjevu "Bažon" d.o.o. u Žbandaju i po zahtjevu Janka Mališe iz Nove Vasi koji su ispunili sve uvjete iz Ugovora o dugoročnom zakupu zemljišta, izgradili poslovne objekte, otpočeli djelatnost i zaposlili nove radnike, te podmirili sve financijske obveze prema Gradu. Cijena metra površine ne smije biti ispod 20 Eura i treba ugovoriti plaćanje komunalnog doprinosa.

Rješenje o osnivanju Odbora za osnivanje istarskog Veleučilišta u Poreču obrazložio je član Poglavarstva Oliver Radolović inicijator tog prijedloga. Rekao je " Ovaj prijedlog dajem iz razloga što smo izmjenili namjenu zemljišta za izgradnju Istarskog Veleučilišta, te je potrebno da osnujemo Odbor ( u koji bi ušli znanstvenici). Cilj je da svatko u svojoj struci predloži buduće sastavnice Veleučilišta. Na Veleučilištu bi bila osigurana praksa za studente, a Grad bi sklapao ugovore sa tvrtkama koje bi tako financirale buduće kadrove, znači studente čeka posao. Znači komercijalno-tržišni način financiranja ( interes je trgovačkih društava da financiraju Studije)" . Nakon ovog predložio je članove tog Odbora, a za predsjednika dr.sc. Jusufa Šehanovića.

Prvi se za riječ javio Oreste Cosseto rekavši da mu se čini da olako imenujemo odredjene ljude s kojima kasnije imamo probleme. Edo Kos je bio kratak i jasan, "predlažete čovjeka koji je prije 15 dana govorio o selidbi Studija, govorio je javno i negativno i o ovom Poglavarstvu. Pripremite novi prijedlog za članove Odbora, pa ćemo raspravljati za 7-15 dana ponovno." Donošenje Rješenja je odgodjeno.

Sličnu sudbinu imao je i predloženi Zaključak o sudjelovanju Grada Poreča u osnivanju buduće Visoke poslovne škole za ugostiteljstvo i turizam, marketing i menadžment u Poreču. Obrazlažući, Oliver Radolović je rekao da je ovo inicijativa 4 osobe koje bi ušle sa po 20 % udjela u osnivanje ( 80 % ), a udio Grada bi takodjer bio 20 %. Članovi poglavarstva su zaključili da Grad Poreč izražava volju da se Visoka škola osnuje, a da će prije sklapanja Ugovora o osnivanju predlagači trebati prezentirati projekt škole, programe studija i da će o tome odlučivati Gradsko vijeće. Jedan od suosnivača bio bi i član Poglavarstva Pavao Ružić.

Utvrdjen je prijedlog Odluke o javnom prijevozu na području grada Poreča, koja predvidja natječaj za koncesije u taksi prijevozu, linijskom gradskom i prigradskom prometu, koncesije za prijevoz mini busevima, turističkim vlakom, barkama, te za prijevoz u pješačkim zonama putnika i roba (dostava). Ova Odluka treba olakšati niz prometnih problema do početka turističke sezone, a nakon njenog usvajanja, odmah će se raspisati Natječaj za koncesionare.

Za Porestinu.info: R.V.Aleksić

Print Friendly, PDF & Email