NEWS

30.TRAVNJA U POREČ STIŽE PREKO 100 GUDAČA: 5 dječjih orkestara iz 4 grada susrest će se u Gradskom kazalištu

17.04.2018. 00:26; Učitavanja: 179; Početna / Kultura / 30.TRAVNJA U POREČ STIŽE PREKO 100 GUDAČA: 5 dječjih orkestara iz 4 grada susrest će se u Gradskom kazalištu
DSC6000-e1523903396155

(TV Istra) Od svoga osnutka 2002. do danas, gudački odjel Umjetničke škole Poreč itekako je procvao. Tome svjedoči činjenica da je na natjecanju u sklopu porečkih Dana gudača sudjelovalo preko 70 mladih violinista, dok će krajem travnja u Gradskom kazalištu okupiti čak stotinjak gudača.

Epilog “Dana gudača”

Mali violinisti Umjetničke škole Poreč danas su stekli posebno iskustvo a imali su i posebnu priliku raditi s profesoricom Evgeniom Ephstein, predavačicom violine na splitskoj Akademiji. Svakom je djetetu, kao i svakom pedagogu, objašnjava profesorica Pančevski, iskustvo ovakvih seminara dragocjeno.

Ovaj je seminar nastavak na netom održane Dane gudača u Poreču. Natjecanje je okupilo preko 70 mladih violinista iz 5 zemalja, a sve je okrunjeno završnim koncertom. U zvukovima violine u Poreču će se moći uživati i 30.travnja na Susretu prijateljskih orkestara, kada u kazalište stižu dječji gudački orkestri iz Rijeke, Pule i Zagreba. U Umjetničkoj školi Poreč posebno su ponosni upravo na svoj gudački orkestar, osnovan prije nekoliko godina.

“Cilj svakog orkestra je stvoriti harmoniju, a to znači zajedništvo u muziciranju, strast i unošenje u glazbu. Neopisiv je osjećaj i veselje kada se takvo nešto prepozna već pri samim dolascima na probe” – kazala je Sanja Pančevski, nastavnica violine u Umjetničkoj školi Poreč.

Ljubav prema gudalima i žicama ovdje se itekako njeguje jer sve više i više djece koja prepoznaju ljepotu zvuka violine. Poreč je, zaključuje prof. Pančevski, glazbeno plodno tlo, a u Umjetničkoj su školi dokazali da ga znaju njegovati.

Prilog TV Istra:

(TV Istra)

Print Friendly, PDF & Email